Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ικανοποίηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών για τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Κομισιόν

Ικανοποίηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών για τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Κομισιόν

Email
LinkedIn
Facebook
X

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές, μέσω του φορέα εκπροσώπησής τους ECSA, χαιρετίζουν την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στην ανάπτυξη καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των e-fuels και των προηγμένων βιοκαυσίμων, στη ναυτιλία. H ECSA αντιμετωπίζει επίσης θετικά τη δέσμευση της Επιτροπής να δώσει στον κλάδο πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα καύσιμα αυτά σε σχέση με άλλους κλάδους που έχουν πρόσβαση σε άλλες λύσεις απανθρακοποίησης.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το αυξημένο κόστος των βιώσιμων καυσίμων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας και δεσμεύεται να εξετάσει ρυθμιστικά μέτρα για την προώθηση της παραγωγής τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές υποστηρίζουν την εισαγωγή απαιτήσεων για τους προμηθευτές καυσίμων, ώστε να διαθέτουν τα καύσιμα αυτά στην αγορά, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας της ECSA, κ. Σωτήρης Ράπτης, σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται προτεραιότητα στη ναυτιλία για την προμήθεια καυσίμων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. «Το χάσμα τιμών είναι τεράστιο, καθώς το κόστος των βιώσιμων καυσίμων μπορεί να είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη ναυτιλία», δηλώνει ο κ. Ράπτης.

Η ECSA επίσης επικροτεί την εξέταση από την Επιτροπή διαφοροποιημένων στόχων για τη ναυτιλία σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο των τριών σεναρίων για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα. «Μετά την ιστορική συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς τον ΙΜΟ για την ανάπτυξη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία έως το 2050. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία λειτουργεί σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού», πρόσθεσε ο κ. Ράπτης.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024