Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ευρωπαϊκή «ασπίδα» άμυνας στα λιμάνια κατά του εμπορίου ναρκωτικών

Ευρωπαϊκή «ασπίδα» άμυνας στα λιμάνια κατά του εμπορίου ναρκωτικών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στην Αμβέρσα, το κεντρικό σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τη «Συμμαχία των Λιμανιών» με στόχο τον εναρμονισμό των μέτρων ασφαλείας κατά του εμπορίου των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση της διείσδυσης των εγκληματικών δικτύων στις λιμενικές δομές.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες σε ένα και μοναδικό λιμάνι, διότι στην περίπτωση αυτή οι εγκληματίες μετακινούνται αμέσως προς άλλο λιμάνι», εξηγεί η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Στο πλαίσιο της «Συμμαχίας των Λιμανιών», οι συμμετέχοντες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και καλές πρακτικές, θα χαρτογραφούν τις ροές και θα εξαρθρώνουν τα εγκληματικά δίκτυα.

Τα μεγάλα λιμάνια είναι στόχος των τοπικών δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, που δεν διστάζουν να διαφθείρουν λιμενεργάτες, λιμενικούς πράκτορες και οδηγούς φορτηγών, τελωνειακούς και αστυνομικούς για να δώσουν χώρο στα βαποράκια να παραλάβουν τα ναρκωτικά από τα containers.

Η κοκαΐνη, που προέρχεται από την Λατινική Αμερική, πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά: στο λιμάνι τις Αμβέρσας οι κατασχέσεις έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 116 τόνων το 2023.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 70% των κατασχέσεων ναρκωτικών από τις τελωνειακές αρχές γίνεται στα λιμάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας