Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το «καμπανάκι» για την οικονομική ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το «καμπανάκι» για την οικονομική ανάπτυξη

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου για τον κίνδυνο μιας «δεκαετίας χαμένων ευκαιριών»  για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ανάπτυξη την τελευταία πενταετία ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 2,4% της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος, υποχωρώντας για τρίτη συνεχή χρονιά αφότου έφθασε στο 2,6% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Με εξαίρεση το 2020 και την ισχυρή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, φέρεται να πρόκειται για τη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη που έχει καταγραφεί σε ένα έτος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ΄ό,τι θα μπορούσε να είναι και απέφυγε μια παγκόσμια ύφεση κυρίως λόγω της σταθερότητας της αμερικανικής οικονομίας».

Ωστόσο, η αναβίωση των γεωπολιτικών εντάσεων βραχυπρόθεσμα και οι προοπτικές στην πλειονότητα των χωρών με αναδυόμενη οικονομία μεσοπρόθεσμα εγείρουν φόβους μήπως «η δεκαετία του 2020 γίνει μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ιντερμίτ Γκιλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Κίνα αναμένεται να περάσει από το 5,2% το 2023 στο 4,5% φέτος, επιβραδύνοντας περαιτέρω στο 4,3% το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Οι εταιρείες λιανικής των ΗΠΑ μπροστά σε ένα «τρομακτικό κοκτέιλ» απεργιών και Χούθι

Υπό τον φόβο κήρυξης απεργιών σε σημαντικούς λιμένες των ΗΠΑ και ενώ οι επιθέσεις των Χούθι, εξακολουθούν να διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο και την…

Τα Εμιράτα σε αντεπίθεση: Aπαγόρευση …ανεπιθύμητων νηολογίων σε λιμάνια των ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρούν στην απαγόρευση εισόδου πλοίων με σημαία Εσουατίνι στα λιμάνια τους, σηματοδοτώντας περαιτέρω περιορισμούς στα πλοία του «σκοτεινού στόλου» που…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }