Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με κατανάλωση βιοκαυσίμων

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με κατανάλωση βιοκαυσίμων

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ένα ορόσημο πέτυχε πρόσφατα η βιομηχανία αερομεταφορών, καθώς έλαβε χώρα η πρώτη υπερατλαντική πτήση στην οποία καταναλώθηκαν βιοκαύσιμα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Virgin Atlantic του δισεκατομμυριούχου Richard Branson αναχώρησε από το Χίθροου του Ηνωμένου Βασιλείου και προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Για την πτήση καταναλώθηκαν βιοκαύσιμα και συγκεκριμένα ένα μίγμα μαγειρικών ελαίων, ζωικών λιπών και λοιπών ανορθόδοξων καυσίμων.

Πρόκειται για την πρώτη πτήση μεγάλης απόστασης που πραγματοποιείται από 100% SAF (Sustainable Aviation Fuel). Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω επίτευγμα αντανακλά τον κεντρικό ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν τα SAF άμεσα και με τις τωρινές μηχανές αεροσκαφών στις προσπάθειες απανθρακοποίησης του κλάδου μεταφορών.

Ωστόσο, η υιοθέτηση τέτοιων καυσίμων σε μεγάλη κλίμακα φαντάζει δύσκολο αν όχι αδύνατο εγχείρημα. Άλλωστε, όπως αναφέρει η ίδια η Galactic, τα SAF αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 0,1% των καυσίμων των αερομεταφορών παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του Richard Branson στόχο έχουν να επιβεβαιώσουν πως κάτι τέτοιο είναι πράγματι εφικτό: «Ο κόσμος πάντα θα υποθέτει πως κάτι είναι αδύνατο, εωσότου γίνει. Το πνεύμα της καινοτομίας είναι να βγαίνεις εκεί έξω και να προσπαθείς να αποδείξεις ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα προς όφελος όλων».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας