
Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν συνάντηση στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών εστιάστηκαν σε πληθώρα θεμάτων, όπως ενδεικτικά η οικονομία, η γεωπολιτική, η κλιματική αλλαγή, αλλά και τα ναρκωτικά.
Παρακάτω τα σημεία-κλειδιά της συνάντησης:
Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Οι δύο χώρες αναγνώρισαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης όσον αφορά το κλίμα, όμως δεν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, προσβλέπουν σε συνεργασία που θα επιτρέψει την επιβράδυνση των εκπομπών μεθανίου ενώ θα υποστηρίξουν και πρωτοβουλίες για τον τριπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Η Ταϊβάν παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την Κίνα
Σε μια δήλωση η οποία μονάχα έκπληξη δεν προκαλεί, ο Σι Τζινπινγκ υπογράμμισε ότι η Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο θέμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κίνα είναι υπέρ της ειρηνικής επανένωσης με την νήσο -την οποία λίγες χώρες θεωρούν ανεξάρτητο κράτος- όμως εφόσον χρειαστεί, η ειρηνική οδός θα «παραμεριστεί».
Ο ανταγωνισμός να μην οδηγήσει σε σύγκρουση
Το συγκεκριμένο μήνυμα εκφράστηκε από τον Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το μήνυμα αυτό εκφράζεται σε συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου. Πέρσι, στα παρασκήνια της συνόδου των G20, Μπάιντεν και Σι συναντήθηκαν δίνοντας έμφαση στο συγκεκριμένο μήνυμα-φιλοδοξία. Οι τότε βλέψεις τους δεν απέφεραν ιδιαίτερους καρπούς, καθώς λίγο μετά ακολούθησε το ταραχώδες συμβάν με το κινεζικό μετεωρολογικό-κατασκοπικό μπαλόνι.
Απευθείας επικοινωνία εφεξής
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνομιλούν απευθείας για κρίσιμα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες θα επανεκκινήσουν στρατιωτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν το 2022.
«Μαζί» για την αξιολόγηση του κινδύνου της τεχνητής νοημοσύνης
Οι δύο πλευρές θα φέρουν σε επαφή ειδικούς από τις δύο χώρες για να συζητήσουν και αξιολογήσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Κινεζική «χείρα-βοηθείας» για την αμερικανική κρίση φαιντανύλης
Το θανατηφόρο ναρκωτικό που έχει σαρώσει τους αμερικανικούς δρόμους αποτελεί έναν σημαντικό (εγχώριο) πονοκέφαλο για τον Τζο Μπάιντεν. Η Κίνα δεσμεύτηκε να ελέγχει τα χημικά που πωλούνται και καταλήγουν στο Μεξικό (και συνεπώς κάποια εξ’ αυτών στα χέρια των καρτέλ) με τον Μπάιντεν να κάνει λόγο για ένα βήμα που «θα σώσει ζωές».
Πηγή: Financial Times, Reuters, BBC
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Εν μέσω συθέμελων αλλαγών στο διεθνές εμπόριο, ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα προσεχή…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ