Loading: News Submenu
Header Scripts Init

ETS προ των πυλών: Η επόμενη μέρα για την εμπορική ναυτιλία

ETS προ των πυλών: Η επόμενη μέρα για την εμπορική ναυτιλία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Αλλαγές φέρνει το νέο έτος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, σημαντικότερη εκ των οποίων αδιαμφισβήτητα θεωρείται η συμπερίληψή της στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU ETS). Συγκεκριμένα, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα υποχρεούνται να καταβάλλουν allowances για το 40% των εκπομπών τους το 2024, το 70% των εκπομπών τους το 2025 και το 100% των εκπομπών τους το 2026. Μάλιστα, το κόστος για τη βιομηχανία εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί μεταξύ των $8 δισ. και των $10 δισ. μέχρι το 2026.

Όπως σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η ναυλομεσιτική Intermodal, η οποία εστιάζει στη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο EU ETS και στις αλλαγές που η εν λόγω εξέλιξη θα επιφέρει, τα λειτουργικά έξοδα των στόλων των εταιρειών καθώς και οι επενδυτικές τους στρατηγικές θα μεταβληθούν άρδην.

Την ίδια ώρα, οι όποιες μεταβολές λαμβάνουν χώρα όσον αφορά τις καταληκτικές ημερομηνίες απόκτησης allowances επιδρούν στον σχεδιασμό των εταιρειών, ακόμα και στον προϋπολογισμό τους για το έτος. Συνεπώς, η συμμόρφωση με το EU ETS καθίσταται ολοένα και πιο σύνθετη, βάσει των όσων αναφέρει η Intermodal.

Πέραν αυτού, σε διεθνή κλίμακα, η συμπερίληψη της ναυτιλίας στο EU ETS συνιστά ενδεχομένως το σημείο μηδέν για μελλοντικές αντίστοιχες πρωτοβουλίες διεθνώς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας