Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Magda Kopczynska: Τα μέτρα της ΕΕ, οδηγός για τη φιλόδοξη στρατηγική του ΙΜΟ

Magda Kopczynska: Τα μέτρα της ΕΕ, οδηγός για τη φιλόδοξη στρατηγική του ΙΜΟ

Email
LinkedIn
Facebook
X

Τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων αλλεπάλληλων κρίσεων εξήρε κατά τη διάρκεια ομιλίας της, η οποία έκλεισε και την αυλαία του φετινού European Shipping Summit, η Magda Kopczynska, γενική διευθύντρια της DG MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία, έπρεπε όλοι να βασιστούμε στον κλάδο για τη μεταφορά αγαθών και τροφίμων ανά τον κόσμο. Όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, βασιστήκαμε στον κλάδο της ναυτιλίας για τη μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από και προς την Ουκρανία. Στο Brexit κάναμε έκκληση στα λιμάνια και στις εταιρείες πορθμείων να “βγουν μπροστά”, προκειμένου οι οδηγοί φορτηγών να περάσουν από τη Μάγχη ενόψει των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Kopczynska.

Ορμώμενη από το αμέσως προηγούμενο πάνελ περί ισότητας των φύλων στη ναυτιλία, η ίδια τόνισε ότι τη συγκεκριμένη πρόκληση αντιμετωπίζουν οι μεταφορές στο σύνολό τους και όχι μόνο η ναυτιλία. Επίσης υπογράμμισε ότι πλέον το βασικό ερώτημα για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας είναι το «πώς» και όχι το «εάν θα επιτευχθεί», δείγμα ότι η συζήτηση και ο σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα της πράσινης ναυτιλίας πλέον μετατοπίζονται στην ανάγκη εύρεσης χρηματοδότησης. Υπεραμύνθηκε επίσης των κανονισμών της ΕΕ για την απανθρακοποίηση, σημειώνοντας ότι έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στον ΙΜΟ να προχωρήσει με μια ακόμη πιο φιλόδοξη ατζέντα κατά τη διάρκεια της MEPC 80 τον περασμένο Ιούλιο. Βέβαια, η κ. Kopczynska σχολίασε ότι πρόκειται για μια «πολύπλοκη» δέσμη κανονισμών (ETS, FuelEU Maritime, κ.λπ.), η οποία ωστόσο, με τη συμμετοχή και τη συνέργεια όλων των μερών, θα καταστεί επιτυχής.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024