Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Άνοδος της Αθήνας/Πειραιά στην κατάταξη των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων

Άνοδος της Αθήνας/Πειραιά στην κατάταξη των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων

Email
LinkedIn
Facebook
X

Στην όγδοη θέση των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων αναρριχήθηκε η Αθήνα/Πειραιάς στη φετινή έκδοση του δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index.

Κατά συνέπεια, η Αθήνα/Πειραιάς κέρδισε μία θέση σε σχέση με το 2022, ενώ βρέθηκε στην ίδια ακριβώς θέση της κατάταξης των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων το 2020 και το 2021. Για τη δημιουργία του δείκτη, λαμβάνονται υπόψη η λιμενική δραστηριότητα (20%), το ευρύτερο περιβάλλον (δασμοί, απόδοση των logistics) (30%) και οι εισροές επιχειρησιακών υπηρεσιών (50%). Στην ανάλυση σημειώνεται ότι ο μεγάλος αριθμός μεγάλων και μικρότερων πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών υποστηρίζουν τη θέση της Αθήνας/Πειραιά στη δεκάδα των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η Αθήνα/Πειραιάς έχει μετεξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας για τη ναυτιλία, συγκεντρώνοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ναυτιλιακών startups.

Η Σιγκαπούρη για δέκατη διαδοχική χρονιά, βρέθηκε στην κορυφή των παγκόσμιων ναυτιλιακών κέντρων, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 95,32/100. Το Λονδίνο κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 83,35 και η πόλη-λιμάνι της Σαγκάης βρέθηκε στην τρίτη θέση με βαθμολογία 81,58. Τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα δεν παρουσίασαν μεγάλες μεταβολές σε σχέση με το 2022 και περιλαμβάνουν τέσσερα από την Ασία, τέσσερα από την Ευρώπη, ένα από τη Μέση Ανατολή και ένα στις ΗΠΑ. Μπορείτε να δείτε τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα, σύμφωνα με την ανάλυση των Baltic Exchange και Xinhua, στον παρακάτω πίνακα:

Χωρίς τίτλο

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024