Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Νέα σελίδα για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση στην Ευρώπη

Νέα σελίδα για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση στην Ευρώπη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Mε ανακοίνωσή της η ECSA χαιρετίζει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, που ανοίγει νέο δρόμο για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να εφαρμόζουν προνομιακή μεταχείριση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένα δάνεια κατά τον υπολογισμό των συντελεστών στάθμισης κινδύνου και τελικά των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων. Ως αποτέλεσμα, η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτούν σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση των ναυτιλιακών εταιρειών σε επαρκή χρηματοδότηση στην Ευρώπη και να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ο στρατηγικός ρόλος της ναυτιλίας για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ευρώπης πρέπει να αναγνωριστεί κατάλληλα και στους όρους χρηματοδότησης των πλοίων. Η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης και για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης της ηπείρου. Η αναγνώριση της χρηματοδότησης πλοίων στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού νόμου είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τα εμπρός, αλλά είναι σαφώς μόνο ένα σημείο εκκίνησης», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας