Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ικανοποίηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών για τις νεότερες εξελίξεις του ETS

Ικανοποίηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών για τις νεότερες εξελίξεις του ETS

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tην επίσημη έγκριση του EU ETS στις 18 Απριλίου από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουν οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές. Στην ανακοίνωση της ECSA συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η διάθεση περίπου 2 δισ. ευρώ των εσόδων του Innovation Fund για τον ναυτιλιακό τομέα μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην απαλλαγή από τις ανθρακικές εκπομπές του κλάδου.

Σημαντικό δε, κατά την ECSA, είναι το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφουγκράστηκαν τις εκκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας προκειμένου τα έσοδα από το ETS να επιστρέφουν στον κλάδο για την υποστήριξη της χρήσης καθαρών καυσίμων. Allowances περίπου 20 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τιμή του carbon υπό το ΕΤS, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ναυτιλιακών projects στο πλαίσιο του Innovation Fund.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας δεν είναι ερώτηση του “εάν” αλλά του “πώς”. Η διάθεση εσόδων του ETS στον ναυτιλιακό τομέα είναι μια νίκη για την ενεργειακή μετάβασή του», τονίζει ο κ. Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.

Στην ανακοίνωση, η ECSA χαιρετίζει την αναγνώριση του ρόλου των ναυλωτών, ως commercial operators των πλοίων, για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας μέσω της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Παράλληλα, και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προέβη σε ανάρτηση με αφορμή την επίσημη έγκριση του EU ETS στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τα εξής: «Το Ταμείο Καινοτομίας πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξει την ανάπτυξη και διάθεση εναλλακτικών και ασφαλών ναυτιλιακών καυσίμων σε προσιτές τιμές. Την ίδια στιγμή, είναι ανάγκη να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και ισότιμη πρόσβαση στο Ταμείο για τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024