
Η Τουρκία καθέλκυσε τη Δευτέρα 10 Απριλίου το πρώτο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, με το οποίο στοχεύει να επεκτείνει τις δυνατότητές χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταφέροντάς τις από την ξηρά και στη θάλασσα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο στον κόσμο που μεταφέρει μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UCAV), σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Το πλοίο, που ονομάζεται TCG Anadolu, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Σεντέφ της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη τα οποία απογειώνονται από μικρότερους διαδρόμους, καθώς επίσης και οχήματα και αποβατικά σκάφη. Έχει μήκος 232 μέτρα, πλάτος 32, πλήρωμα 1.400 ανδρών και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 21 κόμβους. Διαθέτει επίσης νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με δύο εξοπλισμένα χειρουργεία.
«Αυτό το πλοίο θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, όποτε χρειαστεί», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή παράδοσης του TCG Anadolu στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Κωνσταντινούπολη. «Το θεωρούμε σύμβολο που εδραιώνει την περιφερειακή ηγετική θέση» της Τουρκίας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από το πλοίο μπορούν να απογειώνονται μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB3 και Kizilelma, καθώς και ελαφρά αεροσκάφη Hurjet.
Το TCG Anadolu κατασκευάστηκε από μια τουρκοϊσπανική κοινοπραξία και βασίστηκε στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Το αρχικό σχέδιο της Άγκυρας ήταν να μεταφέρει αμερικανικά αεροσκάφη F-35 B-model, τα οποία δεν χρειάζονται διαδρόμους μεγάλου μήκους για να απογειωθούν. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό άλλαξε όταν οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το 2019. Η Τουρκία μετέτρεψε τότε το Anadolu σε πλοίο μεταφοράς δρόνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ