Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η εμπορική ναυτιλία και ο ρόλος της στις μελλοντικές κρίσεις

Η εμπορική ναυτιλία και ο ρόλος της στις μελλοντικές κρίσεις

Email
LinkedIn
Facebook
X

Για ανάγκη αυξημένων επενδύσεων στις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες κάνει λόγο η UNCTAD στην έκθεσή της Review of Maritime Transport 2022.

Λιμάνια, εμπορικοί στόλοι και συνδέσεις στην ενδοχώρα θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση στη χαμηλών εκπομπών ενέργεια, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταδείξει μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης χωρητικότητας, με αποτέλεσμα η συμφόρηση και το κόστος μεταφοράς να αυξάνονται. «Θα πρέπει να μάθουμε από την τωρινή κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις μελλοντικές προκλήσεις και μεταβάσεις. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών συνδυασμένων μεταφορών, την ανανέωση των στόλων και τη βελτίωση της απόδοσης των λιμένων», υποστηρίζει η γενική γραμματέας της UNCTAD, Rebeca Grynspan.

Η UNCTAD εκτιμά ότι οι αυξημένες τιμές σιτηρών και ναύλων των bulkers θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 1,2% στις τιμές καταναλωτή, με μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στις χώρες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2021, με τον συνολικό όγκο των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν διά θαλάσσης να διαμορφώνεται σε 11 δισ. τόνους. Για το 2022 εκτιμάται επιβράδυνση στην ανάπτυξη του εμπορίου (1,4%), ενώ για τα έτη 2023-2027 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 2,1%, κατά την UNCTAD.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024