
Στην κορυφή παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος σε όρους χωρητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 17,63% του παγκόσμιου στόλου. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.870 πλοία χωρητικότητας 384,4 εκατ. dwt σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD Review of Maritime Transport 2022, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και αξιοποιεί δεδομένα μέχρι το α’ εξάμηνο του έτους.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κινεζικών συμφερόντων στόλος που αριθμεί 8.007 πλοία χωρητικότητας 277,8 εκατ. dwt. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος στόλος αποτελείται από πολλά πλοία μικρότερης χωρητικότητας, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι παρότι αριθμεί περισσότερα από 3.000 παραπάνω σε σύγκριση με τον ελληνόκτητο η χωρητικότητά του είναι πολύ μικρότερη.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με στόλο 4.007 πλοίων, στην τέταρτη θέση η Σιγκαπούρη με στόλο 2.799 πλοίων και στην πέμπτη το Χονγκ Κονγκ με 1.822 πλοία.
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατάταξη των ναυτιλιακών κρατών βάσει της αξίας του στόλου. Τα πρωτεία κατέχει η Κίνα, καθώς ο κινεζικών συμφερόντων στόλος απαρτίζεται από πλοία αξίας $154,8 δισ., με τα containerships και τα bulk carriers να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον ελληνόκτητο στόλο να αθροίζει στα $148,2 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη αυτή επηρεάζεται σημαντικά από τη ναυλαγορά. Το 2021 οι αξίες των containerships και bulk carriers βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που αναμφίβολα βοήθησε στην αναρρίχηση της Κίνας στην κορυφή σε όρους αξίας. Ωστόσο, η αξία του ελληνόκτητου στόλου tankers στα $35,6 δισ. είναι η υψηλότερη μακράν της δεύτερης.
Κρίνοντας βάσει των τωρινών τάσεων στις αξίες δεξαμενόπλοιων και στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στα δεξαμενόπλοια, πιθανό φαντάζει στην έκθεση της UNCTAD για το 2023 η Ελλάδα να κατέχει διπλή πρωτιά, δηλαδή να βρεθεί στην κορυφή τόσο της κατάταξης σε όρους αξίας στόλου όσο και της κατάταξης σε όρους χωρητικότητας στόλου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Αποστολή Ναυτικών Χρονικών στις ΗΠΑ Στο ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού για τις μετοχές εταιρειών διαχείρισης bulk carriers και στις προοπτικές της αγοράς εν μέσω…
Τέσσερα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της δραστηριότητας κρουαζιέρας στον λιμένα Κατάκολου & σε τμήμα του παλιού λιμένα…
Οι εξαγωγές βραζιλιάνικης σόγιας καλπάζουν το 2025, με την Κίνα να διαδραματίζει, ως είθισται, πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του Reuters, οι αποστολές…
Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί που θέλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναμένεται να προκαλέσουν ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου η…
Προσανατολισμένη στο μέλλον της ναυτιλίας διαφαίνεται η πρόσφατη κίνηση της BW LPG, η οποία προχώρησε στην πώληση δύο πλοίων στην εταιρεία του ομίλου BW…
Οι τιμές θερμικού άνθρακα βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ελέω παραγωγής-ρεκόρ και μειωμένης ζήτησης από τις Κίνα και Ινδία. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή…
Καθώς οι κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις σε διεθνές επίπεδο εντείνουν το αίσθημα αβεβαιότητας των εθνικών κυβερνήσεων, το Νέο Δελχί προσβλέπει στη σύσφιξη των…
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η αγορά των containerships, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο εμπορικός πόλεμος που έχει πυροδοτήσει η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ