
Στην κορυφή παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος σε όρους χωρητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 17,63% του παγκόσμιου στόλου. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.870 πλοία χωρητικότητας 384,4 εκατ. dwt σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD Review of Maritime Transport 2022, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και αξιοποιεί δεδομένα μέχρι το α’ εξάμηνο του έτους.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κινεζικών συμφερόντων στόλος που αριθμεί 8.007 πλοία χωρητικότητας 277,8 εκατ. dwt. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος στόλος αποτελείται από πολλά πλοία μικρότερης χωρητικότητας, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι παρότι αριθμεί περισσότερα από 3.000 παραπάνω σε σύγκριση με τον ελληνόκτητο η χωρητικότητά του είναι πολύ μικρότερη.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με στόλο 4.007 πλοίων, στην τέταρτη θέση η Σιγκαπούρη με στόλο 2.799 πλοίων και στην πέμπτη το Χονγκ Κονγκ με 1.822 πλοία.
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατάταξη των ναυτιλιακών κρατών βάσει της αξίας του στόλου. Τα πρωτεία κατέχει η Κίνα, καθώς ο κινεζικών συμφερόντων στόλος απαρτίζεται από πλοία αξίας $154,8 δισ., με τα containerships και τα bulk carriers να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον ελληνόκτητο στόλο να αθροίζει στα $148,2 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη αυτή επηρεάζεται σημαντικά από τη ναυλαγορά. Το 2021 οι αξίες των containerships και bulk carriers βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που αναμφίβολα βοήθησε στην αναρρίχηση της Κίνας στην κορυφή σε όρους αξίας. Ωστόσο, η αξία του ελληνόκτητου στόλου tankers στα $35,6 δισ. είναι η υψηλότερη μακράν της δεύτερης.
Κρίνοντας βάσει των τωρινών τάσεων στις αξίες δεξαμενόπλοιων και στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στα δεξαμενόπλοια, πιθανό φαντάζει στην έκθεση της UNCTAD για το 2023 η Ελλάδα να κατέχει διπλή πρωτιά, δηλαδή να βρεθεί στην κορυφή τόσο της κατάταξης σε όρους αξίας στόλου όσο και της κατάταξης σε όρους χωρητικότητας στόλου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται σε διεθνές επίπεδο, το outlook του παγκόσμιου εμπορίου θολώνει και ανατρέπει τις αναπτυξιακές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).…
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Υπερταμείο, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας βασικών ελληνικών…
Τελευταία Ενημέρωση: 23/04 – 13.58 Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της…
Τις ανησυχίες του για τα απόνερα του καθεστώτος λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η αμερικανική κρατική διοίκηση, εξέφρασε το World…
Στην κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού στο Ceyhan στα Άδανα της Τουρκίας προχωρά η Stolthaven Terminals, θυγατρική της νορβηγικής Stolt-Nielsen, σε συνεργασία με τη…
Τα ινδικά διυλιστήρια συνεχίζουν να εισάγουν ασταμάτητα το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, από πλευράς κόστους, ρωσικό αργό. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters, ώθησε το…
Ευοίωνα είναι τα μηνύματα για τη ναυσιπλοΐα στον Ρήνο, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα συνέβαλαν στη σημαντική άνοδο…
Μια νέα τεχνολογία δεξαμενής για τη μεταφορά ναυτιλιακών καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης Έγκρισης επί της Αρχής (AiP) που χορήγησε ο αμερικανικός νηογνώμονας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ