Η Mercator Ocean International, υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος Copernicus Marine Service, σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece ανακοινώνουν την οργάνωση του Marine Data Challenge, ενός project που σκοπό έχει να ενθαρρύνει καινοτόμες λύσεις πάνω σε παγκόσμιες προκλήσεις της «Γαλάζιας Οικονομίας». Το εγχείρημα αυτό θα θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβρη του 2022 και το πρώτο event θα πραγματοποιηθεί online στις 12 Ιουλίου.
Το project αυτό είναι σχεδιασμένο να φέρει σε επαφή οργανισμούς που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον με ένα δίκτυο επίλυσης το οποίο θα αναπτύξει καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους με τα ανοιχτά δεδομένα του Copernicus Marine Service.
Το project θα εστιάσει σε 4 τομείς της «Γαλάζιας Οικονομίας»:
● Αλιεία και Ιχθυοκαλλιέργεια
● Θαλάσσιες μεταφορές (αγαθών και επιβατών)
● Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
● Διαχείριση ακτών (συμπεριλαμβανομένου του ακτοπλοϊκού σχεδιασμού, του τουρισμού και των παράκτιων δραστηριοτήτων)
Οι ομάδες που θα λάβουν συμμετοχή (δηλ. οι problem solvers) θα διαγωνιστούν στην εύρεση λύσεων στις προκλήσεις που θα υποβάλλουν οι problem setters. Οι ομάδες θα λάβουν καθοδήγηση και coaching από τους ειδικούς του Copernicus Marine Service ενώ θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν επιχειρηματικά συμβόλαια και να διευρύνουν το κύκλο δικτύωσής τους.
Σχετικά με το #OceanChallenge4Africa
Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη εμπειρία της Mercator Ocean International στην διοργάνωση hackathons (και συγκεκριμένα του OceanChallenge4Africa που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022), αναγνωρίζουμε ότι οι διεπιστημονικές ομάδες προσφέρουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη λύσεων.
Το #OceanChallenge4Africa hackathon χρησιμοποίησε τα δεδομένα από το Copernicus Marine Service, το EMODnet και το EUMETSAT για να προωθήσει την ανάπτυξη μετασχηματιστικών λύσεων στην επιστήμη των ωκεανών για την οικοδόμηση μιας ακμάζουσας «Γαλάζιας Οικονομίας» και την προώθηση ενός βιώσιμου ωκεανού στην Αφρική.
Από τις 94 ιδέες που υποβλήθηκαν και τις 850 εγγραφές, περίπου 200 συμμετέχοντες παρακολούθησαν το hackathon και εργάστηκαν στις 35 επιλεγμένες ομάδες. Υποστηρίχθηκαν από περισσότερους από 20 μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 48ωρου ταξιδιού.
Στις καλύτερες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα, προβολή μέσω του Copernicus EU και ευκαιρίες να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους μέσω incubators και προγραμμάτων επιτάχυνσης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Marine Data Challenge και την ατζέντα του στον ιστότοπο της εκδήλωσης.
Διοργανωτές
● Η Copernicus Marine Service αποτελεί τμήμα του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από την Mercator Ocean International.
Η Mercator Ocean International, κέντρο παγκόσμιας ανάλυσης και προβλέψεων σχετικά με τους ωκεανούς, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που βρίσκεται στη διαδικασία να γίνει διακυβερνητικός οργανισμός, παρέχοντας υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος βασισμένες στην επιστήμη των με επίκεντρο την διατήρηση και την βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλάσσιων πόρων.
Ανήκει στους δέκα πιο σημαντικούς παράγοντες στον τομέα της επιχειρησιακής ωκεανογραφίας: CNR, CNRS, Ifremer, IRD, Météo-France, SHOM, CMCC, MetOffice, NERSC και Puertos del Estado.
● Το MIT Enterprise Forum (MITEF) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός καταξιωμένων επαγγελματιών με που συνδέονται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review. Το όραμα του MITEF είναι να οικοδομήσει έναν πιο ανεπτυγμένο τεχνολογικά κόσμο επιταχύνοντας τη δημιουργία και την ανάπτυξη εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιου βεληνεκούς.
Το MITEF Greece ιδρύθηκε το 2013 από μια ομάδα επιχειρηματιών και επενδυτών, με στόχο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει ένας διεθνής τεχνολογικός κόμβος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Οδησσό, στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αφού η ουκρανική…
Η πτωτική πορεία των spot ναύλων των LNG carriers συνεχίζεται ασταμάτητα, με τις διαχειρίστριες εταιρείες να φλερτάρουν με επίπεδα χαμηλότερα του break-even. Πιο συγκεκριμένα,…
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα οι αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων (ΕΕΝΔ), με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να διαμορφώνεται ως εξής: Πρόεδρος:…
Δύο κορυφαίες εταιρείες αυτοματισμού, η CMA D. ARGOUDELIS & CO S.A. και η I.A.S. L.I. SKOURGIALOS L.P., με ενθουσιασμό ανακοινώνουν μια νέα συνεργασία που…
Η Attica Bank-Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη της ναυτιλιακή χρηματοδότηση συνδεδεμένη με βιώσιμα κριτήρια προς τη ναυτιλιακή εταιρεία Stem Shipping Co S.A. Η χρηματοδότηση…
Ορόσημο στη στρατηγική της QatarEnergy να επεκταθεί στον κλάδο της παραγωγής καθαρής ενέργειας αποτελεί η έναρξη της κατασκευής μιας καινοτόμου μονάδας παραγωγής μπλε αμμωνίας.…
Όταν ο συνδυασμός υβριδικών συστημάτων κίνησης, μπαταριών ιόντων λιθίου και ηλιακών πάνελ ενσωματώνεται σε έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό, δεν προσφέρονται μόνο περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και…
Δίχως σταματημό συνεχίζονται οι παραγγελίες για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, παρά τις εκτιμήσεις περί περαιτέρω αποδυνάμωσης των ναύλων το 2025, ελέω της βροχής νεότευκτων πλοίων…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ