Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η ναυτιλία σε αναζήτηση πυξίδας

Η ναυτιλία σε αναζήτηση πυξίδας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η HELMEPA στο περιθώριο των «Ποσειδωνίων 2022», έξι ναυτιλιακές προσωπικότητες με μεγάλη πείρα στα καίρια ζητήματα του κλάδου αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ναυτιλία στο μέλλον.

Το πάνελ των ομιλητών απαρτιζόταν από τους: Σουζάνα Λασκαρίδη, Διευθύνουσα της Laskaridis Shipping, Μιλένα Παππά, Εμπορική Διευθύντρια της Starbulk Carriers, Αθανάσιο Μαρτίνο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eastern Mediterranean Maritime Limited, Αριστείδη Πίττα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Euroseas & Eurodry, Συμεών Παληό, Πρόεδρο και Διευθύνοντα της Diana Shipping Inc., και Νικόλαο Τσάκο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της TEN. Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε το φλέγον ζήτημα του ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όσον αφορά ειδοποιούς διαφορές στη ναυτιλιακή βιομηχανία τού σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν, οι εισηγητές ξεχώρισαν την αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στις χρηματιστηριακές αγορές, που έχουν προσφέρει σημαντική στήριξη προκειμένου οι εταιρείες διαχείρισης να αυξήσουν και να αναβαθμίσουν τους στόλους τους. Υπογραμμίστηκε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την περαιτέρω πρόοδο σε θέματα ESG.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι, με την πάροδο των ετών, έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η ασφάλεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εισαγωγή των double hull πλοίων αλλά και το πιο πρόσφατο της ψηφιοποίησης, η οποία έχει βελτιώσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Οι βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί είναι έντονες και αφορούν τόσο τη ναυτική ασφάλεια όσο και την περιβαλλοντική, ενώ συνιστούν αποτέλεσμα της προόδου της τεχνολογίας αλλά και της αλλαγής της νοοτροπίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Παράλληλα, οι εισηγητές στάθηκαν στο γεγονός ότι η ναυτιλία δεν έχει επιτύχει να αναγνωριστεί ως κινητήριος μοχλός του παγκόσμιου εμπορίου. Παρά τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει, η κοινή γνώμη φαίνεται να αγνοεί τη μεγάλη της συμβολή και συνεπώς καθίσταται αναγκαία η βελτίωση της δημόσιας εικόνας της.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι παγκόσμια και δεν περιορίζεται από σύνορα, συνεπώς είναι κρίσιμο τα κανονιστικά πλαίσια που υιοθετούνται να κινούνται σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους σχετικούς φορείς και τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν συνιστούν αποφάσεις ενός ενιαίου μετώπου, οπότε και θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής, και δη της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Εκτός των προαναφερθέντων, οι ομιλητές στάθηκαν και σε περαιτέρω προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλιακή βιομηχανία, και ειδικότερα οι μεσαίες και μικρές εταιρείες. Το κόστος διαχείρισης ενός στόλου θα αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα καταστήσει τις οικονομίες κλίμακας εξαιρετικά σημαντικές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλα επίπεδα συγκέντρωσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

«Κομφούζιο» στο Μπαγκλαντές με τις θαλάσσιες μεταφορές σε πρώτο πλάνο

Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπανγκλαντές παραπαίει, μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και διακοπής των επικοινωνιών από τις Αρχές, στο πλαίσιο της φονικής καταστολής των…

Συνεργασία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. και ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε για έργο κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων ισχύος και αυτοματισμού

  Η εταιρεία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. σε συνεργασία με την ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμα έργο κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων ισχύος και…

Νέο βήμα ψηφιοποίησης για τον λιμένα Θεσσαλονίκης

Η ΟΛΘ Α.Ε. ενισχύει τις δυνατότητες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων ψυγείων, ενσωματώνοντας την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα παρακολούθησης ψυγείων GRASP της RTE. Το προηγμένο αυτό σύστημα, σε συνδυασμό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }