
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα από το περασμένο καλοκαίρι, η συμπερίληψη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό Emissions Trading System υπό την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ναυτιλιακής κοινότητας και συζητιέται μεταξύ των κύκλων της αγοράς.
Με μακροσκελή ανάρτησή του στο LinkedIn, o Lars Robert Pedersen, Deputy Secretary General της BIMCO, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το τοπίο που διαμορφώνεται στη ναυτιλία υπό το ETS. O ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η όλη συζήτηση επικεντρώνεται στο «ποιος θα πληρώσει», ενώ μικρή έμφαση έχει δοθεί στο πώς θα επιτευχθεί η συμμόρφωση του κλάδου με το ETS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η διαχειρίστρια εταιρεία κάθε πλοίου να είναι υπεύθυνη για τη συμμόρφωση του συνόλου του υπό διαχείριση στόλου της.
Ο κ. Pedersen στην τοποθέτησή του τονίζει ότι μια διαχειρίστρια εταιρεία συνήθως διαχειρίζεται έναν μεγάλο αριθμό πλοίων, που πολλές φορές ανήκουν σε διαφορετικούς πλοιοκτήτες. Και εδώ έγκειται η δυσκολία εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας: ο στόλος κάθε διαχειρίστριας εταιρείας συνήθως αναπροσαρμόζεται τακτικά, καθώς νέα πλοία εισέρχονται και άλλα εξέρχονται από τον υπό διαχείριση στόλο. Ωστόσο, τα allowances που θα πρέπει να αποδώσουν οι διαχειριστές πλοίων προκύπτουν από τον κάθε πλοιοκτήτη, για κάθε πλοίο ξεχωριστά, σημειώνει ο Deputy Secretary General της BIMCO και προσθέτει: «Εάν ένας πλοιοκτήτης δεν παράσχει τα allowances, τότε ο διαχειριστής των πλοίων δεν μπορεί να συμμορφωθεί για το σύνολο του στόλου, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει από την τσέπη του».
Παράλληλα, τονίζει ότι είναι πολύ πιθανό μεγάλες πλοιοκτήτριες εταιρείες που έχουν αναθέσει τη διαχείριση των πλοίων τους σε μια διαχειρίστρια εταιρεία να απαιτήσουν από την εν λόγω εταιρεία τη δημιουργία μιας άλλης εταιρείας, ειδικού σκοπού, για τα πλοία αυτά. «Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται περισσότερους ελέγχους και αυξημένα κόστη, τα οποία συνδέονται με τη διαχείριση πλοίων».
Ο κ. Pedersen καταλήγει στο ότι οι απαιτήσεις του ETS θα περιπλέξουν τη βιομηχανία, καθώς θα «χτυπήσουν» τους μικρότερους πλοιοκτήτες, οι οποίοι δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουν άλλες, μικρότερες εταιρείες διαχείρισης. Οι επιλογές των πλοιοκτητών με μικρούς στόλους περιορίζονται σημαντικά και συνοψίζονται ως εξής: είτε διαχείριση των πλοίων τους από τρίτους οίκους πλοιοδιαχείρισης, με σημαντικά αυξημένα κόστη για τον πλοιοκτήτη, είτε ενδο-εταιρική διαχείριση σε υψηλά κόστη, είτε δημιουργία pool διαχείρισης πλοίων με πιθανώς μη διαχειρίσιμους κίνδυνους, ως απόρροια της συγκεκριμένης επιλογής.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ