Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Γεωπολιτικές ζυμώσεις στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό και στον ορίζοντα… η Ταϊβάν

Γεωπολιτικές ζυμώσεις στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό και στον ορίζοντα… η Ταϊβάν

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η συμμαχία AUKUS, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της. Πιο συγκεκριμένα, η AUKUS στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, βάσει δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη 5 Απριλίου.

Η εν λόγω απόφαση φαίνεται να συνιστά απόρροια της ανησυχίας που επικρατεί για την ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελεί και «προειδοποιητική βολή» προς την Κίνα, με φόντο την εξάπλωσή της στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού. Άλλωστε, ένας εκ των λόγων πίσω από τη δημιουργία της AUKUS ήταν η διασφάλιση της ειρήνης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη νέα συμφωνία, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Zhang Jun, προέβη σε σκληρές δηλώσεις, προειδοποιώντας περί κινήσεων που είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση, παρόμοια με την ουκρανική, και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα στοχεύει στην επανένωσή της με την Ταϊβάν, επαναλαμβάνοντας την εν λόγω αξίωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόσφατα, σε σχετική δήλωση του Πεκίνου, είχε τονιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή την επανένωση.

Παράλληλα, παρότι οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αποτελούν τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της Ταϊβάν. Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν έχουν εγκριθεί συνολικά τρεις πωλήσεις όπλων στη νήσο. Η πιο πρόσφατη ήρθε την Τρίτη 5 Απριλίου, οπότε και η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη δυνητική σύναψη σύμβασης με την Ταϊβάν, που αναμένεται να έχει τίμημα 95 εκατ. δολαρίων και αφορά την πώληση εξοπλισμού και την εκπαίδευση χειριστών, ώστε να συντηρηθεί και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπολιτικές ζυμώσεις στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό βαίνουν χωρίς σταματημό. Η πυροδότηση μιας κρίσης μεταξύ διεθνών δυνάμεων με επίκεντρο την Ταϊβάν κάλλιστα θα μπορούσε να λάβει χώρα εντός των επόμενων ετών, εφόσον η Κίνα νιώσει στρατιωτικά έτοιμη να κάνει τα λόγια της πράξεις.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024