Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Προσεχώς ρεκόρ συμμετοχής του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Προσεχώς ρεκόρ συμμετοχής του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Προς νέο ρεκόρ οδεύει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η τάση αυτή υπονομεύει τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί με φόντο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι είναι πιθανό το 2022 η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα να καταγράψει νέο ρεκόρ.

Ειδικότερα, έπειτα από πτώσεις που κατεγράφησαν το 2019 και το 2020, η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή με χρήση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% το 2021, στο ρεκόρ των 10.350 twh. Η τάση αυτή οδηγείται από τη γρήγορη οικονομική ανάκαμψη που προκάλεσε αύξηση των αναγκών ηλεκτροδότησης, με ρυθμούς τους οποίους οι φιλικότεροι προς το περιβάλλον τρόποι παραγωγής αδυνατούσαν να καλύψουν. Την ίδια ώρα, το ράλι των τιμών φυσικών αερίου εντός του έτους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για άνθρακα, καθώς κατέστη μία οικονομικά βιωσιμότερη επιλογή.

Παράλληλα, η συνολική ζήτηση άνθρακα παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το 2021. Ακόμη και αν αυτή η αύξηση δεν επαρκεί προκειμένου να καταρριφθούν τα ρεκόρ ζήτησης του 2013 και του 2014, προετοιμάζει το έδαφος για το 2022, όποτε και ο IEA θεωρεί πως είναι πιθανό να καταγραφεί νέο ρεκόρ ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως Κίνα και Ινδία συνιστούν οδηγούς της ηλεκτροδότησης μέσω άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα για ηλεκτροδοτικούς σκοπούς αγγίζει το 50%. Στην Ινδία, ο άνθρακας έχει ισχυρή δυναμική στην ηλεκτροπαραγωγή, με το ποσοστό που καταλαμβάνει στην ηλεκτροπαραγωγή να οδεύει προς αύξηση 12% για το 2021. Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, και οι δύο χώρες θα σημειώσουν νέα ρεκόρ στα επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα.

Φωτό: Shepherd Zhou/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας