Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η HELMEPA, αρωγός για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Η HELMEPA, αρωγός για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA συμμετέχει στην πρωτοβουλία Getting to Zero Coalition, θέλοντας να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050.

Η συμμαχία “Getting to Zero” (GtZ) δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη, 2019) με πρωτοβουλία της βιομηχανίας και αποτελεί μία δυναμική συμμαχία εταιρειών και οργανισμών του ναυτιλιακού τομέα, της ενέργειας, των υποδομών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου που υποστηρίζεται από εθνικούς και διακρατικούς φορείς. Στόχος της συμμαχίας GtZ είναι η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας με την ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων πλοίων μηδενικών εκπομπών, μέχρι το 2030, που θα υποστηρίζονται από τις απαραίτητες υποδομές σε καθαρές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής, της διανομής, της αποθήκευσης και του ανεφοδιασμού.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία, που προσφέρει τον πλέον αποδοτικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις, φέρει ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και καλείται να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στην παγκόσμια απεξάρτηση από τον άνθρακα. Η ανάπτυξη πλοίων μηδενικών εκπομπών προϋποθέτει μια καινοτόμο, συνεργατική και καλά οργανωμένη δράση της βιομηχανίας, που θα συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι μαζί, για να επιτύχουμε εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες, εναλλακτικές λύσεις για τον κλάδο μας. Μια παγκόσμια συνέργεια, για μια παγκόσμια λύση!» τόνισε σε δήλωσή της η Σεμίραμις Παληού, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ένταξη στη συμμαχία Getting to Zero σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εθελοντική δέσμευση της HELMEPA «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», που υπέγραψαν Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί το 1982. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η HELMEPA συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάληψη ενεργών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της τεράστιας πρόκλησης για τη φύση και την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των Μελών της, 1.858 εμπορικών πλοίων, 230 ναυτιλιακών εταιρειών και οργανισμών και 14.000 Ελλήνων ναυτικών, η HELMEPA συμβάλλει στις ομάδες εργασίας της συμμαχίας “Getting to Zero”, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τις γνώσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν στην κατάρτιση επιμορφωτικών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και την αναβάθμιση γνώσεων των ναυτικών, ώστε να είναι σε θέση να αφομοιώσουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται στη ναυτιλία, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. Ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IMO και μακροχρόνιος Εταίρος του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, η HELMEPA υποστηρίζει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ασχολείται ενεργά με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και τοπικών κοινοτήτων της Ελλάδας σχετικά με κλιματική αλλαγή και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

«Κομφούζιο» στο Μπαγκλαντές με τις θαλάσσιες μεταφορές σε πρώτο πλάνο

Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπανγκλαντές παραπαίει, μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και διακοπής των επικοινωνιών από τις Αρχές, στο πλαίσιο της φονικής καταστολής των…

Συνεργασία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. και ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε για έργο κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων ισχύος και αυτοματισμού

  Η εταιρεία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. σε συνεργασία με την ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμα έργο κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων ισχύος και…

Νέο βήμα ψηφιοποίησης για τον λιμένα Θεσσαλονίκης

Η ΟΛΘ Α.Ε. ενισχύει τις δυνατότητες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων ψυγείων, ενσωματώνοντας την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα παρακολούθησης ψυγείων GRASP της RTE. Το προηγμένο αυτό σύστημα, σε συνδυασμό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }