
To «βραχυκύκλωμα» που παρατηρείται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ως απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού, έχει οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις πρώτων υλών και, συνεπώς, σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου. Ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων σημειώθηκαν σε Κίνα, Βιετνάμ και Νότια Κορέα και τον Αύγουστο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυτοκινητοβιομηχανία. Η έλλειψη τσιπ και άλλων πρώτων υλών, όπως χάλυβα, επηρεάζει σημαντικά την προσφορά και τις τιμές νέων αυτοκινήτων που εισέρχονται στην αγορά, ζήτημα που δεν φαίνεται ότι θα επιλυθεί άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, η Jaguar Land Rover (JLR) έχει ενημερώσει εταιρείες leasing για σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτοκινήτων τους, ενώ η Mercedes-Benz έχει αφαιρέσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από μοντέλα της από τα τέλη Ιουνίου μέχρι νεωτέρας. Παράλληλα, η Toyota ανακοίνωσε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της κατά 40% τον Σεπτέμβριο. Ίδια περίπου είναι η εικόνα για ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, είδη ένδυσης, τρόφιμα, ενέργεια κ.ά.
Η έλλειψη πρώτων υλών, βέβαια, είναι και αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού των παγκόσμιων προμηθευτών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο CEO της Caterpillar, Jim Umpleby, ανέδειξε αυτό το ζήτημα, το οποίο, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επηρεάζει έντονα την παραγωγή της εταιρείας του.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%. Βέβαια, για την οριακή αυτή αύξηση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο τυφώνας Άιντα, πέραν των προαναφερθέντων ζητημάτων.
Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο δείκτης χρόνου παράδοσης προϊόντων από προμηθευτές υποχώρησε σε οκτώ από τις εννέα οικονομίες της Ασίας τον Αύγουστο και κατά μέσο όρο άγγιξε τις 41,3 μονάδες, αρκετά χαμηλότερα από το φράγμα των 50 μονάδων.
Οι προαναφερθείσες συνιστώσες οδηγούν τις τιμές βασικών προϊόντων στα ύψη και εν τέλει επηρεάζουν το εισόδημα των καταναλωτών παγκοσμίως. Αναλυτές και οικονομολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα επί μακρόν κύμα πληθωρισμού, ενώ αντιθέτως στους κόλπους της ΕΚΤ και της Fed υπάρχει η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα «ταβανιάσει».
Σε κάθε περίπτωση, προσφορά και ζήτηση προϊόντων δεν φαίνεται ότι θα φτάσουν σύντομα σε ισορροπία, δυσχεραίνοντας τα οικονομικά του τελικού καταναλωτή, και ο φετινός χειμώνας προμηνύεται αρκετά δύσκολος.
Φωτό: Alex Plavevski/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Έτος-ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό αναμένεται να αποτελέσει το 2025. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS αναφέρει ότι οι δαπάνες για διεθνή…
Ένα ορόσημο για ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία κατέγραψε ο κολοσσός των τακτικών γραμμών MSC. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δεδομένα της Alphaliner, η MSC αποτελεί…
Στην Αφρική στρέφει τις κεραίες του ο ιταλικός κολοσσός ενέργειας Eni, σκοπεύοντας να προβεί σε επενδύσεις ύψους €24 εκατ. τα επόμενα τέσσερα έτη. Ειδικότερα,…
Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο για το παγκόσμιο εμπόριο, με το μέλλον να παραμένει επί του παρόντος αβέβαιο και τα containerships να…
Το σχέδιο επιβολής λιμενικών τελών σε κινεζικά ναυπηγημένα εμπορικά πλοία που προσεγγίζουν τις ΗΠΑ έφερε καταιγισμό αντιδράσεων, τόσο διεθνώς όσο και εντός των αμερικανικών…
Άνοδο σημείωσαν οι διελεύσεις εμπορικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση του Lloyd’s List στα…
Αστείρευτη πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει η Σαουδική Αραβία, με το κράτος της Μέσης Ανατολής να αναμένεται να παραμείνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις…
Παρότι οι παραγγελίες πλοίων σίγουρα δεν καλπάζουν έναντι των προηγούμενων ετών, η αξία τους παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ