
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Ειδικότερα, οι Έλληνες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.901 πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 19,42% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight (dwt). Το 2020, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε περισσότερο από 4%, αγγίζοντας περίπου τα 364 εκατ. dwt.
Την ίδια ώρα, η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ, ενώ πάνω από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου, ήτοι 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύγχρονος στόλος
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία, µε τη µέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,54 έτη) να είναι χαμηλότερη από τη µέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου (9,87 έτη).
Η ασφάλεια, ύψιστη προτεραιότητα
Ο ελληνικός στόλος είναι από τους πιο ασφαλείς παγκοσμίως: Η Ελλάδα παραμένει στον Λευκό Κατάλογο STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και στον Λευκό Κατάλογο του Paris Memorandum of Understanding (Paris MoU) και του Tokyo Memorandum of Understanding (Tokyo MoU). Επισημαίνεται, πως μόλις το 0,44% του ελληνικού εμπορικού στόλου (µε βάση τον αριθμό πλοίων) και το 0,50% (µε βάση τη χωρητικότητα) έχει εμπλακεί σε ήσσονος σημασίας ναυτικά ατυχήματα.
Ο καταμερισμός των ελληνόκτητων πλοίων
Σε ποιους τύπους πλοίων εξειδικεύονται οι Έλληνες πλοιοκτήτες; Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΕΕΕ, από τα 4.901 πλοία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, το 46,09% είναι μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ το 36,64% είναι πετρελαιοφόρα. Το 6,88% των πλοίων της ελληνόκτητης ναυτιλίας μεταφέρουν παράγωγα πετρελαίου, ενώ το 6,37% είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 3,11% είναι υγραεριοφόρα.
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πρωτίστως μια βιομηχανία που απαρτίζεται από ΜΜΕ και ειδικεύεται στις bulk/tramp μεταφορές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Πηγή: Ετήσια έκθεση ΕΕΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το LNG εδραιώνει τη θέση του ως εναλλακτικό καύσιμο για τα πλοία του παγκόσμιου στόλου. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Intermodal, πλέον…
Από την πρώτη εμφάνισή τους, στα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950, τα υπερωκεάνια πλοία θα διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό…
O στόλος containerships κατανάλωσης μεθανόλης της Maersk συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Maersk, την Πέμπτη 27 Μαρτίου…
Θετικές παραμένουν οι πρόσφατες εξελίξεις στη ναυλαγορά των υγραεριοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Fearnleys, οι ναύλοι των VLGCs μεταφορικής ικανότητας…
Την παραλαβή ενός νεότευκτου Pure Car and Truck Carrier (PCTC) γνωστοποίησε πρόσφατα o Noatum Maritime, ο ναυτιλιακός βραχίονας του ομίλου AD Ports Group. Σύμφωνα…
Σχεδόν δώδεκα δεξαμενόπλοια με ιρανικό αργό, τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αναμένουν στα ανοικτά της Μαλαισίας, ενώ ορισμένα από αυτά βρίσκονται…
Η συνεργασία της MSC Cruises και του ναυπηγείου Chantiers de l’Atlantique βαίνει δυναμικά. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη Saint-Nazaire της Γαλλίας, έλαβαν χώρα ταυτόχρονα…
Η Ρωσία προχωρά στην κατασκευή ενός νέου ναυπηγείου, το οποίο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη στρατηγική της Μόσχας για τις μεταφορές στην Αρκτική. Ειδικότερα,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ