
Βάσει έρευνας του Carbon Tracker Initiative, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ορυκτών καυσίμων έχει ήδη κορυφωθεί. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναντι του άνθρακα, του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.
Ένας εκ των βασικότερων λόγων αυτής της επιλογής είναι πως το κόστος επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές συνεχίζει να μειώνεται. Συγκεκριμένα, βάσει έρευνας του Συμβουλίου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτων (CEEW), η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι ήδη οι φθηνότερες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο 90% του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός πως πλέον η κατασκευή υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών δύναται να ανταγωνιστεί σε κόστος την κατασκευή υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα.
Αφού λοιπόν το κόστος δεν διαφέρει σημαντικά, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ουσιαστικά, έχουν τη δυνατότητα να παραλείψουν ένα στάδιο της «εξελικτικής» αλυσίδας της παραγωγής ηλεκτρισμού που ήδη οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υιοθετήσει.
Επιπλέον, η έρευνα προβλέπει πως η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2019 και 2040 θα οφείλεται σε αναπτυσσόμενες αγορές. Η μετάβασή τους στην ηλιακή και αιολική ενέργεια κρίνεται απαραίτητη, καθώς, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί, οι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν.
Πάντως, το κατά πόσο είναι εφικτό να βασιστεί ο πλανήτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άμεσα παραμένει ερωτηματικό. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει ήδη αναφέρει πως η παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ανανεώσιμων πηγών δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, σε πρόσφατη έκθεση του IEA αναφέρεται πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία Covid-19 αναμένεται να αυξήσει σε επίπεδο ρεκόρ την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Ένα επιπλέον εμπόδιο για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές είναι τα επιτόκια. Οι τράπεζες φαίνεται ακόμα να ευνοούν επενδύσεις σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής μέσω καύσης άνθρακα, καθώς εκείνες απολαμβάνουν μικρότερα επιτόκια. Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται ένα επιτόκιο είναι σύνθετος και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
Ο δρόμος προς την παγκόσμια βιωσιμότητα είναι μακρύς και δύσβατος. Ευκαιρίες σαν αυτή, που επιτρέπουν τη «διάνυση μερικών χιλιομέτρων» πιο γρήγορα από ό,τι είναι αναμενόμενο, είναι επιθυμητές, αν όχι απαραίτητες, ώστε να επιτευχθούν οι απαιτητικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες.
Φωτό: Stefan Sauer/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Βουτιά καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, μία ημέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή σειράς νέων δασμών, με τους επενδυτές…
Η Ελλάδα θα εξάγει σπάνια μέταλλα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και αντιμόνιο, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος…
Στη νέα γενιά και στο μέλλον του κλάδου εστιάστηκε το Greener Shipping Summit με θέμα «Νέες τεχνολογίες και εκπαίδευση», το οποίο έλαβε χώρα στο…
Τα βλέμματα της ναυτιλίας κεντρίζει η περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας που παρείχε «κενή» (από πλευράς κάλυψης) ασφάλεια σε πλοία του σκοτεινού στόλου. Ειδικότερα, δημοσίευμα του…
Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από…
Παρότι επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ζήτησης στις αερομεταφορές, τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το 2025 προκαλούν μετριασμένη αισιοδοξία. Ειδικότερα, τα επίπεδα…
Την ετήσια λίστα του με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε πρόσφατα το Forbes. Η πρώτη δεκάδα, ως είθισται, μονοπωλείται αρκετά από τον κλάδο τεχνολογίας,…
Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνά η Ρωσία στο μέτωπο των εξαγωγών πετρελαίου, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ