
Καθώς η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να ανακάμψει από τον σφοδρό αντίκτυπο της πανδημίας, η αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «ζει ημέρες δόξας», ως απόρροια ενός συνδυασμού ισχυρής ζήτησης, παγκόσμιας έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων, περιορισμένου capacity και συμφόρησης στα λιμάνια.
Ζήτηση
Σε νέα της ανάλυση με δεδομένα από την Blue Net Chartering, η Signal Ocean αναφέρει ότι οι συνθήκες της ζήτησης από το β΄ εξάμηνο του 2020 και έπειτα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη ναυλαγορά, καθώς υπερβαίνουν τις αντίστοιχες της προσφοράς. Η σημαντική αυτή αύξηση είναι αποτέλεσμα των lockdowns, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο εργάζονταν από το σπίτι και ως εκ τούτου δαπανούσαν λιγότερο για ταξίδια και υπηρεσίες. Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε έκρηξη της καταναλωτικής δαπάνης για εξοπλισμούς ατομικής προστασίας λόγω Covid-19 αλλά και για ηλεκτρονικές συσκευές, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές σε εμπορευματοκιβώτια από την Ασία να καταγράφουν αύξηση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.
Προσφορά
Η Signal Ocean στην ανάλυσή της εξηγεί ότι η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη συμφόρηση στα λιμάνια λόγω των περιοριστικών μέτρων, επηρεάζει άμεσα την προσφορά πλοίων. Η λιμενική συμφόρηση αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους φορτωτές. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις ροές από την Ασία προς την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική φαίνεται να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η Μαλαισία ενδέχεται να τεθεί εκ νέου σε lockdown εν μέσω νέου κύματος του κορονοϊού. Το λιμάνι Yantian στην Κίνα παραμένει κλειστό λόγω νέου ξεσπάσματος του κορονοϊού, ενώ το Αμβούργο καταγράφει σημαντική συμφόρηση.
Στο «βραχυκύκλωμα» των logistics από αρχές του έτους ήρθε να προστεθεί το κλείσιμο του Σουέζ για περίπου έξι ημέρες από το «Ever Given» τον Μάρτιο. Το περιστατικό είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα πλοίων και στην προσφορά. Πολλά από τα πλοία που έμειναν κολλημένα στο Σουέζ έφτασαν αργοπορημένα τον Απρίλιο στα λιμάνια
προορισμού τους, γεγονός που αύξησε τους χρόνους αναμονής. Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά πλοίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σε ό,τι αφορά τα παροπλισμένα πλοία.
Ναυλαγορά
Προσφορά και ζήτηση επιδρούν άμεσα στους ναύλους των containerships. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Signal Ocean, στις 26 Μαρτίου 2021 ο δείκτης Freightos Baltic Index (FBX) ήταν στα $2.174/FEU και έως τις 7 Μαΐου είχε αυξηθεί κατά 65%, στα $3.596/FEU. Oι ναύλοι συνέχιζαν να αυξάνονται και στα τέλη Μαΐου ξεπέρασαν τα $5.000/FEU και άγγιξαν τα $5.230/ FEU. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα των $1.400/FEU. Ρίχνοντας μια ματιά στις κύριες διαδρομές των containerships, καταλαβαίνει κανείς ότι η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη. Τα δρομολόγια Ασίας-Μεσογείου ήταν τα πρώτα που είδαν τους ναύλους να σπάνε το φράγμα των $10.000/FEU, παρουσιάζοντας αύξηση 27% τον Μάιο και 44% από τις αρχές του έτους. Οι αντίστοιχοι ναύλοι για τα δρομολόγια Ασίας-Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18%, στα $7.328/FEU, και Ασίας-Ευρώπης κατά 27%, αγγίζοντας τα $9.871/FEU. Το γράφημα παρακάτω δείχνει την εξέλιξη των ναύλων σε σχέση με τα παροπλισμένα πλοία σε εβδομαδιαία βάση.
Η Signal εξηγεί ότι παγκοσμίως δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμπορευματοκιβώτια στα κατάλληλα σημεία για την κάλυψη της ζήτησης. Η παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως το 2022.
Προκειμένου τα κόστη μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, θα πρέπει η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη να συνεχίσουν να παράγουν τα δικά τους προϊόντα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ασία, και δη την Κίνα. Οι συνθήκες της αγοράς, πάντως, μαρτυρούν ότι η έκρηξη των ναύλων στα containerships θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Signal Ocean
Με δεδομένα από την Blue Net Chartering
Φωτό: Johan Taljaard/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ