
Με αφορμή τη χθεσινή συμπλήρωση 65 χρόνων από την πρώτη μεταφορά container διά θαλάσσης, τα Ναυτικά Χρονικά ανατρέχουν στο αρχείο τους για να αναδείξουν τη σημασία τους στις διεθνείς μεταφορές.
Στις 26 Απριλίου 1956, 65 χρόνια πριν, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη μεταφορά container στην ιστορία από το μετασκευασμένο τάνκερ «Ideal X», γεγονός που θα άλλαζε ριζικά τον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως.
Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο Malcom P. McLean (1913-2001), ένας Αμερικανός από τη Βόρεια Καρολίνα με ρίζες από τη Σκωτία. Ο McLean, που μέχρι τότε διοικούσε τη δική του εταιρεία μεταφορών, συνειδητοποίησε ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι μεταφοράς φορτίων στη θάλασσα ήταν εξαιρετικά αργές και πολυδάπανες. Προσπάθησε να σκεφτεί έναν τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιζόταν η μαζική μεταφορά φορτίων και παράλληλα θα εξοικονομούνταν πολύτιμος χρόνος και κόπος.
Κλειδί για την ορθή εφαρμογή της ιδέας του ήταν η δημιουργία ενός τυποποιημένου κιβωτίου, το οποίο θα μπορούσε να αποθηκεύεται με χαρακτηριστική ευκολία στο αμπάρι ενός πλοίου, αλλά και να τοποθετείται ταχύτατα στο αμάξωμα ενός φορτηγού και να μεταφέρεται χωρίς καθυστέρηση μέσω του εκάστοτε οδικού δικτύου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνδυάστηκε η μεγάλη χωρητικότητα των πλοίων, η ανεμπόδιστη και ταχύτατη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων και η πλήρης εκμετάλλευση των μεταφορικών μέσων της ξηράς.
Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση των containers οδήγησε σε μια επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρας μεταφοράς container μέσω θαλάσσης, στις 15 Φεβρουαρίου 1966, τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν σε μια ανασκόπηση της ιστορίας των containers και των εφαρμογών τους στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Μέσω της ανάγνωσης των σελίδων των Ναυτικών Χρονικών, καθίσταται σαφές ότι τα containers ήδη από τότε θεωρούνταν μια πρωτοποριακή μέθοδος μεταφοράς που είχε αλλάξει ριζικά το status quo στις διεθνείς μεταφορές φορτίων. Ειδικότερα, στη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία το 90% των παγκόσμιων μεταφορών εξυπηρετείται από την ποντοπόρο ναυτιλία, γίνεται εύκολα κατανοητό το πώς τεχνολογικές εξελίξεις όπως τα containers αποτελούν επαναστατικές μεθόδους που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παγκόσμιο εμπόριο.
Μπορείτε να ανατρέξετε στο αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών της 15ης Φεβρουαρίου 1966 μέσω του παρακάτω συνδέσμου:
https://archive.naftikachronika.gr/issue1966
«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου».
Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Βουτιά καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, μία ημέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή σειράς νέων δασμών, με τους επενδυτές…
Η Ελλάδα θα εξάγει σπάνια μέταλλα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και αντιμόνιο, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος…
Στη νέα γενιά και στο μέλλον του κλάδου εστιάστηκε το Greener Shipping Summit με θέμα «Νέες τεχνολογίες και εκπαίδευση», το οποίο έλαβε χώρα στο…
Τα βλέμματα της ναυτιλίας κεντρίζει η περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας που παρείχε «κενή» (από πλευράς κάλυψης) ασφάλεια σε πλοία του σκοτεινού στόλου. Ειδικότερα, δημοσίευμα του…
Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από…
Παρότι επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ζήτησης στις αερομεταφορές, τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το 2025 προκαλούν μετριασμένη αισιοδοξία. Ειδικότερα, τα επίπεδα…
Την ετήσια λίστα του με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε πρόσφατα το Forbes. Η πρώτη δεκάδα, ως είθισται, μονοπωλείται αρκετά από τον κλάδο τεχνολογίας,…
Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνά η Ρωσία στο μέτωπο των εξαγωγών πετρελαίου, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ