Eξι μεσογειακές χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος, υπέγραψαν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ενός φόρουμ ενέργειας με έδρα την Αίγυπτο, δίνοντας επίσημα ταυτότητα σε μια ομάδα κρατών που επιδιώκει να προωθήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ιορδανία ίδρυσαν το EMGF ως διακυβερνητική οργάνωση σε μια τελετή που φιλοξένησε το Κάιρο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου (όπου θα είναι η έδρα του Οργανισμού) Tarek El Molla, της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, του Ισραήλ Yuval Steinitz, Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Alessandra Tode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh
Η ομάδα ενώνει τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται πλέον να έχει εγκλωβιστεί στη διαμάχη της με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι επίσης μέρος του φόρουμ, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz σε δήλωσή του, ενώ και η Γαλλία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητούν καθεστώς παρατηρητή.
Επιπλέον, για το Ισραήλ, το φόρουμ αναμένεται να «φέρει περιφερειακή συνεργασία με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο του είδους του στην ιστορία, μέσω συμβάσεων εξαγωγής (ισραηλινού) φυσικού αερίου στην Ιορδανία και την Αίγυπτο αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Steinitz.
Η Αίγυπτος άρχισε να εισάγει ισραηλινό αέριο στις αρχές αυτού του έτους, για πιθανή επανεξαγωγή στην Ευρώπη ή την Ασία. Η ανακάλυψη του γιγαντιαίου πεδίου Zohr το 2015 είχε ξεκλειδώσει το ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας της Αιγύπτου και ενθάρρυνε το Κάιρο να προωθήσει την ανάδειξη της βορειοαφρικανικής χώρας ως περιφερειακού κόμβου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
«Απογειώθηκε» η συνολική επιβατική κίνηση για το 11μηνο του έτους 2024 στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, καταγράφοντας νέο ρεκόρ πριν κλείσει η χρονιά.…
Διακυβερνητική συμφωνία για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμων ενεργειακών έργων που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση,…
Το λιμάνι της Σανγκάης έγινε το πρώτο λιμάνι στον κόσμο που κατέγραψε ετήσια διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, άνω των 50 εκατ. TEUs. Το κινεζικό λιμάνι καταγράφεται…
Η Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από το Μπακού προς το Γκρόζνι, της πρωτεύουσα της Τσετσενίας, έως ότου ολοκληρωθεί η…
Μπορεί να έχει δώσει τη θέση του στο «ξενόφερτο» έλατο, ωστόσο η παρουσία και ο στολισμός του παραδοσιακού καραβιού παραπέμπει στον άρρηκτο δεσμό του…
Η 32η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων AMVER, που διοργανώνεται παραδοσιακά από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην…
Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάζουν τους παραγωγούς να αναθεωρήσουν προς τα κάτω…
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει να μετατρέψει 22 δημόσια γυμνάσια και λύκεια σε Δημόσια Ωνάσεια σχολεία (11 Γυμνάσια…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ