Tην ετήσια λίστα με τα 100 κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων σε όρους διακίνησης δημοσιοποίησε πρόσφατα η Lloyd’s List.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεδομένων των αναταράξεων στη διεθνή οικονομία και στο διεθνές εμπόριο ελέω του κορονοϊού το 2020, το 2019 ουσιαστικά αποτέλεσε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Το 2019, η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε με έναν ρυθμό 2,5% έναντι 4,8% το 2018 και 6% το 2017. Ειδική αναφορά κάνει η Lloyd’s List στα κινεζικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία κατέγραψαν ανάπτυξη μικρότερη του 3%, ως απόρροια των εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων με τις ΗΠΑ. Οι σινοαμερικανικές διενέξεις μετέφεραν ένα μεγάλο μέρος της ναυτιλιακής κίνησης σε άλλα βιομηχανικά κέντρα της Ασίας.
Ωστόσο, η κυριαρχία της Κίνας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς το 2019 διακινήθηκε από τα λιμάνια της χώρας το 40% των συνολικών TEUs, σύμφωνα με τη Lloyd’s List. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, από τα πέντε κορυφαία της φετινής λίστας, τα τέσσερα είναι στην Κίνα και συγκεκριμένα: Σαγκάη (πρώτη θέση), Νινγκμπό (τρίτη θέση), Σενζέν (τέταρτη θέση), Γκουαντσού (πέμπτη θέση). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το λιμάνι της Σιγκαπούρης.
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν και τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, τα οποία σημείωσαν ετήσια ανάπτυξη σε όρους διακίνησης 6,3% και 6,6% αντίστοιχα.
Στη φετινή λίστα του Lloyd’s δεν συμπεριελήφθησαν τέσσερα λιμάνια τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα για το 2018, ενώ προστέθηκαν άλλα τρία: το Jinzhou της Κίνας, το Hai Phong του Βιετνάμ και το Ιζμίτ της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκτη θέση της λίστας συναντάμε το λιμάνι του Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στην έβδομη το Qingdao, του οποίου η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,8%, και στην όγδοη θέση το Χονγκ Κονγκ. Στην ένατη θέση βρίσκεται το Tianjin της Κίνας, ενώ στη δέκατη θέση αναρριχήθηκε το λιμάνι του Ρότερνταμ, το οποίο είναι και το μόνο ευρωπαϊκό στη δεκάδα. Εντύπωση προκαλεί το ότι, από τα δέκα κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του 2019, τα εννέα είναι στην Ασία.
To λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε σημαντική ετήσια ανάπτυξη το 2019 και συγκεκριμένα 15,1%, από τα 4.907.708 ΤΕUs το 2018 στα 5.648.000 ΤΕUs πέρυσι. Στη φετινή λίστα του Lloyd΄s βρίσκεται στην 26η θέση.
Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα 100 κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για το 2019 εδώ.
Φωτό: Παντελής Σαίτας/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines που συνετρίβη την Τετάρτη στο Καζακστάν καταρρίφθηκε από ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο Reuters τέσσερις…
«Απογειώθηκε» η συνολική επιβατική κίνηση για το 11μηνο του έτους 2024 στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, καταγράφοντας νέο ρεκόρ πριν κλείσει η χρονιά.…
Διακυβερνητική συμφωνία για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμων ενεργειακών έργων που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση,…
Το λιμάνι της Σανγκάης έγινε το πρώτο λιμάνι στον κόσμο που κατέγραψε ετήσια διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, άνω των 50 εκατ. TEUs. Το κινεζικό λιμάνι καταγράφεται…
Το NATO ζήτησε σήμερα να ερευνηθούν πλήρως οι αιτίες για τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines, από την οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι. «Η…
Μπορεί να έχει δώσει τη θέση του στο «ξενόφερτο» έλατο, ωστόσο η παρουσία και ο στολισμός του παραδοσιακού καραβιού παραπέμπει στον άρρηκτο δεσμό του…
Η 32η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων AMVER, που διοργανώνεται παραδοσιακά από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην…
Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάζουν τους παραγωγούς να αναθεωρήσουν προς τα κάτω…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ