
H Κίνα αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως αναφέρει το World Economic Forum.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ασιατικές χώρες θα αποτελέσουν τη μερίδα του λέοντος των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου σε όρους ΑΕΠ έως το 2024. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι «φρενήρης» από τη δεκαετία του 1990, ενώ η Ινδία και η Ινδονησία εισήλθαν πρόσφατα στην κορυφαία δεκάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και αναμένεται να καταλάβουν αντίστοιχα την τρίτη και την πέμπτη θέση έως το 2024. Η Ιαπωνία θα αποτελέσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, ενώ η Ρωσία θα βρεθεί στην έκτη θέση της σχετικής λίστας.
Η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Ασίας είναι ένας από τους λόγους για την ενίσχυση του ΑΕΠ των χωρών της ηπείρου. Ενώ η Κίνα αποτελεί τον κινητήριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης μέχρι στιγμής τον 21ο αιώνα, η γήρανση του πληθυσμού της εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση. Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία θα ενισχύσουν σημαντικά το εργατικό τους δυναμικό τα επόμενα έτη, συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο του μέσου όρο των διαθέσιμων εισοδημάτων.
Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, πολυεθνικές εταιρείες ασιατικών συμφερόντων, όπως η κινεζική Huawei και η ινδική Tata, αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη η παρουσία τους στις διεθνείς αγορές θα ενισχυθεί περαιτέρω. Βέβαια, η μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφεται στην Ασία φέρνει στην επιφάνεια και κάποια προβλήματα που ανέκυψαν, όπως το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών πληθυσμών, η κλιματική αλλαγή και νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία παραμένουν κύρια επιλογή όσον αφορά την κατασκευή υγραεριοφόρων, με τη Solvang ASA να ανακοινώνει την εκκίνηση της κατασκευής δύο VLGCs στις…
Το Πάσχα αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Το θαύμα της Αναστάσεως του Χριστού, προσκαλεί τους απανταχού πιστούς να εορτάσουν την μεγάλη αυτή στιγμή…
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ