H Κίνα αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως αναφέρει το World Economic Forum.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ασιατικές χώρες θα αποτελέσουν τη μερίδα του λέοντος των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου σε όρους ΑΕΠ έως το 2024. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι «φρενήρης» από τη δεκαετία του 1990, ενώ η Ινδία και η Ινδονησία εισήλθαν πρόσφατα στην κορυφαία δεκάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και αναμένεται να καταλάβουν αντίστοιχα την τρίτη και την πέμπτη θέση έως το 2024. Η Ιαπωνία θα αποτελέσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, ενώ η Ρωσία θα βρεθεί στην έκτη θέση της σχετικής λίστας.
Η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Ασίας είναι ένας από τους λόγους για την ενίσχυση του ΑΕΠ των χωρών της ηπείρου. Ενώ η Κίνα αποτελεί τον κινητήριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης μέχρι στιγμής τον 21ο αιώνα, η γήρανση του πληθυσμού της εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση. Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία θα ενισχύσουν σημαντικά το εργατικό τους δυναμικό τα επόμενα έτη, συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο του μέσου όρο των διαθέσιμων εισοδημάτων.
Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, πολυεθνικές εταιρείες ασιατικών συμφερόντων, όπως η κινεζική Huawei και η ινδική Tata, αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη η παρουσία τους στις διεθνείς αγορές θα ενισχυθεί περαιτέρω. Βέβαια, η μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφεται στην Ασία φέρνει στην επιφάνεια και κάποια προβλήματα που ανέκυψαν, όπως το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών πληθυσμών, η κλιματική αλλαγή και νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
«Απογειώθηκε» η συνολική επιβατική κίνηση για το 11μηνο του έτους 2024 στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, καταγράφοντας νέο ρεκόρ πριν κλείσει η χρονιά.…
Διακυβερνητική συμφωνία για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμων ενεργειακών έργων που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση,…
Το λιμάνι της Σανγκάης έγινε το πρώτο λιμάνι στον κόσμο που κατέγραψε ετήσια διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, άνω των 50 εκατ. TEUs. Το κινεζικό λιμάνι καταγράφεται…
Η Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από το Μπακού προς το Γκρόζνι, της πρωτεύουσα της Τσετσενίας, έως ότου ολοκληρωθεί η…
Μπορεί να έχει δώσει τη θέση του στο «ξενόφερτο» έλατο, ωστόσο η παρουσία και ο στολισμός του παραδοσιακού καραβιού παραπέμπει στον άρρηκτο δεσμό του…
Η 32η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων AMVER, που διοργανώνεται παραδοσιακά από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην…
Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάζουν τους παραγωγούς να αναθεωρήσουν προς τα κάτω…
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει να μετατρέψει 22 δημόσια γυμνάσια και λύκεια σε Δημόσια Ωνάσεια σχολεία (11 Γυμνάσια…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ