
Σε στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το πρώτο αυτόνομο πλοίο θαλάσσιων περιπολιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προσχέδιο του εν λόγω σκάφους αποκαλύφθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου από τις εταιρείες που έχουν προβεί σε κοινοπραξία για την υλοποίηση του project. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες C-Job Naval Architects, LISA Community, Seazip Offshore Service, Sea Machines, MARIN και eL-Tec Elektrotechnologie αναμένεται να αποτελέσουν τα εμπλεκόμενα μέρη για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης καινοτομίας. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν οι εταιρείες, το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για την περιπολία και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων σε παράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.
Το σκάφος θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα, ενώ θα διαθέτει επίσης χαμηλά λειτουργικά κόστη, καθότι αυτόνομο. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πλήρωμα, θα είναι αρκετά μικρότερο από τα παραδοσιακά σκάφη περιπολιών, γεγονός που καθιστά τις απαιτήσεις πρόωσης αρκετά χαμηλές. Παράλληλα, το πλοίο θα λειτουργεί με τη χρήση μπαταριών, συνεισφέροντας με τη σειρά του στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.
«Το πλοίο διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στην κορυφή, οι οποίοι θα επιτρέπουν τη συνέχιση της πλεύσης και των επικοινωνιών σε περίπτωση απωλειών ενέργειας από τις μπαταρίες», δήλωσε ο επικεφαλής αυτόνομων ερευνών της C-Job Naval Architects, Rolph Hijdra.
Το σκάφος θα εκτελεί τις περιπολίες του με τη χρήση ραντάρ και αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS). Για κάθε πλοίο το οποίο πλησιάζει τα ύδατα περιπολίας του, το αυτόνομο σκάφος θα παρέχει πληροφορίες και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, για την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων και ζημιών στις αιολικές εγκαταστάσεις. Όπως ανακοίνωσαν και οι παραπάνω εταιρείες που συμμετέχουν στο project, κάθε πλοίο θα μπορεί να επικοινωνήσει και να λάβει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς πλοήγησης στην περιοχή, καθώς και για την απομάκρυνσή του από τα ύδατα, με τη βοήθεια του αυτόνομου σκάφους φρουράς.
Φωτό: c-job.com
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η πράσινη αμμωνία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως εκ τούτου η χρήση είτε ως καύσιμο είτε ως πρώτη ύλη σε βιομηχανικούς τομείς…
Απέναντι στη δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να…
Η τεχνολογία αιολικής πρόωσης της OceanWings φέρνει με την σειρά της τον άνεμο στο προσκήνιο της ναυτιλιακής καινοτομίας. Βασισμένο σε κατακόρυφα, περιστρεφόμενα και αυτοματοποιημένα…
Μια προηγμένη τεχνολογική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της ναυτιλιακής κοινότητας προσφέρει ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από τη CMA CGM σε συνεργασία με την…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 28 Μαρτίου ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης,…
Στην ανάληψη μιας επαναστατικής πρωτοβουλίας με φόντο τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών και την αποανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας προχωρά η Διώρυγα του Παναμά. Συγκεκριμένα,…
Το Καράκας ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην ανάκληση αδειών που είχε παραχωρήσει «σε διεθνικές εταιρείες πετρελαίου και…
Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από χολέρα στην Ανγκόλα από την αρχή του έτους, ανακοίνωσε το Σάββατο 29 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ