
Η Επιτροπή του Paris MoU παρουσίασε πρόσφατα την επικαιροποιημένη Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα για το 2019, αναφορικά με τις επιδόσεις των σημαιών κρατών (flag states), καθώς και των αναγνωρισμένων διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών.
Οι λίστες περιλαμβάνουν τις σημαίες των κρατών ανάλογα με το επίπεδο της ποιότητάς τους μετά τις επιθεωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η κατάταξη των flag states στην κάθε λίστα βασίζεται στον αριθμό των επιθεωρήσεων και των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα διάστημα τριών ετών (2017-2019).
Η Λευκή Λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει σημαίες κρατών με συνεχώς μειωμένο ρυθμό κράτησης. Όπως έχει προκύψει από τις επικαιροποιημένες λίστες, 41 σημαίες εντάσσονται στη Λευκή Λίστα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Ιsle of Man (UK), η Λιβερία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, η Κίνα, η Μάλτα, η Ιαπωνία, η Κροατία, η Τουρκία κ.ά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση, συγκριτικά με την 23η θέση στην οποία βρισκόταν την προηγούμενη φορά.
Η Γκρι Λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει 16 σημαίες, μεταξύ των οποίων οι σημαίες της Σαουδικής Αραβίας, της Αλγερίας, του Καζακστάν, της Ταϊλάνδης, της Αιγύπτου, του Ιράν, του Μαρόκου, της Ινδίας, του Βανουάτου κ.ά.
Η Μαύρη Λίστα περιέχει 13 σημαίες των εξής κρατών: Παλάου, Τυνησία, Νήσοι Κουκ, Μπελίζ, Σιέρα Λεόνε, Αλβανία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μολδαβία, Τανζανία, Ουκρανία, Κομόρες, Τόγκο και Μογγολία.
Συγκριτικά με τις αντίστοιχες λίστες του 2018, οι σημαίες των κρατών που κατατάσσονται στη Λευκή Λίστα του Paris MoU του 2019 παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη, οι σημαίες των κρατών που κατατάσσονται στη Γκρι Λίστα του Paris MoU του 2019 είναι μειωμένες κατά δύο σε σχέση με τα δεδομένα του 2018, ενώ η Μαύρη Λίστα περιλαμβάνει μία σημαία λιγότερη.
Παρακάτω παρατίθενται οι επικαιροποιημένες λίστες του Paris MoU:
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ