
H κορονο-κρίση είναι ικανή να προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων 100 ετών, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο ΟΟΣΑ.
Τα αυστηρά lockdown και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις είχαν ως απόρροια την «παράλυση» της παγκόσμιας επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες καταγράφουν σημαντικές στρεβλώσεις, τα επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους έχουν αυξηθεί σημαντικά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταρρέει.
«Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι έκδηλες παντού», τονίζεται χαρακτηριστικά στο εξαμηνιαίο report του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο φέρει το όνομα «The world economy on a tightrope». Παράλληλα σημειώνεται ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει να έρθει ενώ ο αντίκτυπος της κρίσης θα είναι μακροπρόθεσμος με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να επωμίζονται τις οδυνηρές συνέπειες.
Ο ΟΟΣΑ εξέδωσε δύο σενάρια για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ: στο πρώτο θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού και στο δεύτερο κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί. Στο πρώτο σενάριο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει κατά 7,6% το 2020 ενώ στο δεύτερο η ύφεση εκτιμάται στο 6% για φέτος ενώ το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη στα προ-κρίσης επίπεδα.
«Και τα δύο σενάρια είναι σοβαρά καθώς με τις τρέχουσες συνθήκες η οικονομική δραστηριότητα δεν επιστρέφει και δεν μπορεί να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στο report. Την ίδια ώρα τονίζεται ότι έως τα τέλη του 2021, οι απώλειες στα εισοδήματα θα είναι οι χειρότερες τα τελευταία 100 χρόνια εν καιρώ ειρήνης με τις συνέπειες να είναι οδυνηρές για τις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ύφεση, κατά τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να φτάσει στο 7,3% στο «καλό» σενάριο και στο 8,5% σε περίπτωση όπου ένα δεύτερο κύμα κάνει την εμφάνισή του. Η Κίνα από την άλλη διαφαίνεται πως θα δεχτεί μικρότερες πιέσεις καθώς, κατά τον ΟΟΣΑ, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα κινηθούν σε ένα εύρος από το 2,6% στο 3,7%. Μικρότερη θα είναι η ύφεση για την ελληνική οικονομία τo 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπει ο ΟΟΣΑ.
Στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.
Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του Covid-19, το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8% φέτος έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 4,5% το 2021 έναντι 6,5% στην Ευρωζώνη.
Φωτό: Vlad Busuioc/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ