
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε μια προσπάθεια να επανέλθει σχετική ισορροπία στην αγορά ύστερα από την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού λόγω πανδημίας.
Οι δύο κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έθεσαν στο περιθώριο τις διαφορές του, οι οποίες οδήγησαν σε υπερπροσφορά. Η συμφωνία φαίνεται να έκλεισε λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των μελών του OPEC και των συμμάχων τους.
«Πρόκειται για παγκόσμια συμφωνία», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters, μη διευκρινίζοντας ωστόσο κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας. Ρωσία και Σαουδική Αραβία επέμεναν το τελευταίο διάστημα να συμμετάσχει και η Ουάσιγκτον σε μία συμφωνία περικοπής της παραγωγής.
Η Μόσχα, της οποίας ο ανταγωνισμός που υφίσταται από το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο θα μπορούσε ακόμα και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει σε μια τελική συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία συζητούσε επίσης περικοπή 15% σε 17%. Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να διαφωνούν επί τη βάση για τα ακριβή νούμερα των μειώσεων.
Πολλές χώρες, οι οικονομίες των οποίων επηρεάζονται από τις τιμές του πετρελαίου, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του OPEC+, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον πετρελαϊκό κλάδο, βρίσκονται σε κίνδυνο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έχουν βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο δεκαετιών, καθώς τα lockdown σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 70% σε ορισμένες περιοχές και η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μάχονται για το μερίδιό τους σε μια συρρικνούμενη αγορά.
Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και οι G20 πιέζουν σκληρά για μια συμφωνία. Ο Πρόεδρος Τράμπ, εν τω μεταξύ, έχει ασκήσει τεράστια διπλωματική πίεση στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ενώ επισημαίνει συνεχώς ότι η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα συμβεί «αυτόματα» καθώς οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού καθιστούν ζημιογόνες τις βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου.
Στις 19.30’ ώρα Ελλάδος, το Brent, σημείωνε άνοδο 3,81%, στα 34,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωνε 3,67%, στα 26,01 δολ. το βαρέλι.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Έμπρακτη είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας στα μικρομεσαία ναυπηγεία της χώρας, μετά και την αύξηση της έκδοσης χρηματοδοτικών εργαλείων γνωστών και…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ