
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίδειξη ελέγχου καυσαερίων των πλοίων με τη χρήση drone στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά.
Την 1η Ιανουαρίου 2020, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός θα εφαρμόσει έναν νέο κανονισμό που θα προβλέπει 0,50% παγκόσμιο ανώτατο όριο διοξειδίου του θείου για τα καύσιμα πλοίων. Στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου ανώτατου ορίου, τα πλοία θα πρέπει να χρησιμοποιούν καύσιμα πλοίων με περιεκτικότητα σε θείο που δεν υπερβαίνει το 0,50% έναντι του τρέχοντος ορίου του 3,50%, εκτός εάν χρησιμοποιείται σύστημα καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers), σε μια προσπάθεια μείωσης της ποσότητας οξειδίου του θείου.
Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παρακολούθηση των εκπομπών των πλοίων, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι ένας πραγματικός πρωτοπόρος ως μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που αξιοποιεί αυτή την τεχνολογία για να ανταποκριθεί στην ανάγκη της υποχρεωτικής υποβολής εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την επιβολή της νομοθεσίας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.
Tο drone φέρει αισθητήρα και πετάει με την βοήθεια δυο χειριστών (ένας για την πτήση του drone και ο δεύτερος για τον έλεγχο του αισθητήρα) πάνω από το «σύννεφο» του καυσαερίου του πλοίου και αφού βρεθεί το μέγιστο σημείο, μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στο χρήστη. Αυτά τα δεδομένα μαζί με τα στοιχεία του πλοίου για την ταυτοποίηση αποθηκεύονται ενώ υπάρχει η δυνατότητα για απευθείας αποστολή στο ευρωπαϊκό σύστημα αναφοράς Thetis.
Η εταιρία, UAV Icarus Inc, η οποία είναι μια αμερικανική εταιρία με ειδίκευση στις επιθεωρήσεις πλοίων, με την χρήση της τεχνολογίας των drone καθώς επίσης κατέχει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία στον έλεγχο ναυτιλιακών καυσαερίων, μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας με την Δανέζικη εταιρία Explicit ApS, την μοναδική στο κόσμο εταιρία με πατενταρισμενη τεχνολογία στη μέτρηση των ναυτιλιακών καυσαερίων, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα και με μετρήσεις σε πάνω από 2,000 πλοία στη Δανία και επιστημονική συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό EMSA.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτής Πειραιώς και νήσων κ. Νόνη Δούνια, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Θεόδωρος Κλιάρης, αξιωματικοί και στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκπρόσωποι από το γενικό χημείο του κράτους, στελέχη του ΟΛΠ, στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, η HELMEPA, και στελέχη διεθνών Νηογνωμόνων.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
«Φωτιά» παίρνει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς το Πεκίνο προχωρά σε νέα αντιμέτρα δίνοντας μια ηχηρή απάντηση στους βαρύτατους…
Τα υπό ναυπήγηση στη Νότια Κορέα πλοία εξετάζει πρόσφατη έκθεση της Veson Nautical. Πιο συγκεκριμένα, το orderbook των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων αριθμεί 806 πλοία, εκ…
Το μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών του ανακάλυψε πρόσφατα το Καζακστάν. Όπως υπογραμμίζει σχετικό δημοσίευμα του AFP, πρόκειται για απόθεμα μεγέθους που αγγίζει τους 1…
Μια νέα τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην υλοποίηση της δέσμευσης, της χρήσης και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS). Πρόκειται για το…
Αλαλούμ στις χρηματιστηριακές αγορές προκάλεσε η πολιτική που χαράσσει η Ουάσιγκτον όσον αφορά το εμπόριο. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο της…
Το «Sea Zero» αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα και ενεργειακά αποδοτικά κρουαζιερόπλοια που έχουν σχεδιαστεί μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του βρίσκονται…
Ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για προκαθορισμένη και μικρή άνοδο της παραγωγής πετρελαίου, τα οκτώ μέλη του OPEC+, που συναντήθηκαν την Πέμπτη 3 Απριλίου,…
Μετά από αρκετές εβδομάδες απανωτών πτώσεων, οι ναύλοι των containerships καταγράφουν τάσεις σταθερότητας, με τον σχετικό δείκτη της Drewry, WCI, να διαμορφώνεται στα $2.208/FEU…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ