
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 το ετήσιο διεθνές συνέδριο «Shortsea Shipping Days 2019», με τίτλο «Shortsea Challenges Ahead». Οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος με το συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.
Κατά την διάρκεια του ολοήμερου συνεδρίου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, με την έμφαση να δίνεται στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και τις προοπτικές που παρουσιάζονται μεσο-μακροπρόθεσμα για τον κλάδο της ΝΜΑ. Σε αυτές τις προκλήσεις αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, εστιάζοντας στην «ικανότητα του παγκόσμιου στόλου να πλέει με όρους βιωσιμότητας», αλλά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης διεθνούς ισχύος κανονισμών. Ο κ. Σημαντώνης σημείωσε ότι η ΕΕΝΜΑ «αποδέχεται τους νέους κανονισμούς γατί πρέπει να προστατεύσουμε τις γενιές που έρχονται», ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την διαθεσιμότητα και συμβατότητα των νέων καυσίμων 0,5%. Ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ επεσήμανε ότι ο κλάδος της ΝΜΑ χρειάζεται υποστήριξη εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός, τονίζοντας ότι απαιτείται η εφαρμογή κοινών κανόνων και διαδικασιών εντός της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Α. Ξυλάς, Ταμίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, απευθυνόμενους στους συνέδρους σημείωσε την μεγάλη σημασία της ΝΜΑ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τονίζοντας με έμφαση ότι είναι πολύτιμη και πρέπει να αξιοποιηθεί η μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία των Ελλήνων εφοπλιστών για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ναυτιλίας. Για την ΕΕΕ, όπως τόνισε ο κ. Ξυλάς, όσοι έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης των πολιτικών της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν με ευρύτερη ματιά τα ζητήματα της ΝΜΑ, με δεδομένο ότι η τελευταία βρίσκεται σε φάση μεγάλων αλλαγών, αλλά και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του κλάδου.
Στα ζητήματα του περιορισμού της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ΝΜΑ, καθώς και στην ανάγκη ισχύος καθεστώτος ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τη μεγάλη σημασία της ΝΜΑ για την Ελλάδα αναφέρθηκαν εκτενώς στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Γ.Γ. του ΥΝΑΝΠ κ. Διονύσης Τεμπονέρας όσο και ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Βασίλης Λογοθέτης. Ενώ ο κ. Costel Stanca, πρόεδρος του European Shortsea Network, όπως και ο κ. Antoine Kedzierski, Policy Officer Shortsea Shipping, DG Move, ο τελευταίος, μάλιστα, και ως ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, τόνισαν ότι η ΝΜΑ αποτελεί την ραχοκοκαλιά του θαλάσσιου εμπορίου και ότι από πλευράς ΕΕ (ήδη από το 1995) λαμβάνονται μέτρα με στόχο τον περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων και την ανάδειξη της ΝΜΑ σε ηγέτη στον χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας.
Από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τα μέλη των πέντε πάνελ του συνεδρίου -σταχυολογώντας ορισμένα μόνο εξ αυτών- ήταν αυτό της σημασίας της ΝΜΑ για την Ελλάδα. Η καθ. Μαρία Λεκάκου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό παράδειγμα της ΝΜΑ, σημειώνοντας ότι αποτελεί την τρίτη πιο σημαντική ναυτιλιακή οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ωστόσο μόλις το 25% των πλοίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο φέρουν ελληνική σημαία. Στο τι ισχύει στη ΝΜΑ σε Γερμανία και βόρεια Ευρώπη αναφέρθηκε ο κ. Markus Nolke (Managing Director, Short Sea Shipping Inland Waterway Promotion Center). Όπως σημείωσε ο κ. Nolke η ΝΜΑ χρειάζεται ένα καλό «marketing και PR», ενώ ως μεγάλες προκλήσεις θεωρεί ο ίδιος τόσο το Brexit όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΝΜΑ πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στις μεταφορές αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με δεδομένη την απόφαση της τελευταίας μέχρι το 2030 το 30% και μέχρι το 2050 το 50% των φορτίων που διακινούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χλμ. να προωθούνται από τις οδικές μεταφορές προς άλλα μέσα μεταφοράς και συγκεκριμένα προς πλοία και τραίνα.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για τα ζητήματα των καυσίμων, καθώς πλησιάζει η 1.1.2020. Ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd., έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι στόχοι του ΙΜΟ για περιορισμό των εκπομπών CO2 είναι επιτεύξιμοι. Για τον ίδιο οι νέοι κανονισμοί έρχονται να ενισχύσουν το πρόβλημα, ενώ στο ερώτημα του κ. Σταύρου Χατζηγρηγόρη (Managing Director, Maran Gas Maritime, Chairman και πρόεδρος της MARTECMA) εάν και κατά πόσο η επιλογή του slow steaming μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την επένδυση σε καινοτόμους ναυπηγικούς σχεδιασμούς, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε ότι «το slow steaming δεν θα βελτιώσει την καινοτομία», καθώς οι πλοιοκτήτες δεν θα έχουν το σχετικό κίνητρο. Για τον ίδιο το speed optimization έχει προοπτικές επιτυχούς εφαρμογής και αποτελεσμάτων, αλλά σίγουρα όχι η μείωση της ταχύτητας ή η θέση ορίων ταχύτητας.
Ο κ. Σταμάτης Φραδέλος, Director Business Development ABS, εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η διεθνής ναυτιλίας στα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής: bio-fouling, black carbon, ανακύκλωση πλοίων και υποβρύχιος θόρυβος. Αναφορά έκανε και στην προοπτική κήρυξης περιοχών της Μεσογείου σε ECA zone. Στο ερώτημα του κ. Χατζηγρηγόρη για το ποιος μπορεί να είναι ο πιθανός χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, η απάντηση του κ. Φραδέλου ήταν τα 2-3 έτη.
Στο επίκαιρο ζήτημα των scrubbers αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Δημουλάς, Technology & Innovation Manager Greece, Cyprus, Malta, Bureau Veritas, τονίζοντας ότι για τη ΝΜΑ οι απαγορεύσεις των open-loop scrubbers μπορεί να αποβεί κρίσιμο θέμα, λόγω κόστους, ενώ σημείωσε τα μεγάλα κενά των ερευνών, που δημοσιεύονται και αφορούν ζητήματα κορυφαίας σημασίας για τη ναυτιλία.
Άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Τεριακίδη, Regional Business Development Manager DNV GL – Region South East Europe & Middle East αναφορικά με την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων, με τον ίδιο να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «αν δεν λάβουμε δράση οι εμπλεκόμενοι στη ναυτιλία τότε άλλοι εκτός αυτής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις», κάτι που μπορεί εν τέλει να αποβεί εις βάρος της βιομηχανίας.
Τέλος, ενδιαφέρον είχαν και τα θέματα που άγγιξε ο κ. Φίλιππος Κωστόπουλος, Managing Director της Arkas Hellas SA και Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, ο οποίος υπογράμμισε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικοί λιμένες τα τελευταία δέκα χρόνια , ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάπτυξης του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου στη χώρα μας ως μοχλού περαιτέρω ανάπτυξης των λιμένων και ανάδειξής τους σε πύλες εμπορίου για την Ευρώπη.
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ