
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του ΙΜΟ για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων από τα πλοία, oι πλοιοκτήτες ξεκίνησαν να βάζουν στη ζυγαριά τα συν και τα πλην της εγκατάστασης scrubbers στα πλοία τους.
Δύο υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι -επτά μήνες πριν την εφαρμογή του Sulphur Cap- τα «καυτά» ερωτήματα για τους πλοιοκτήτες αναφορικά με την εγκατάσταση scrubbers: α) σε τι χρονικό διάστημα η τεράστια επένδυση στα εν λόγω συστήματα θα οδηγήσει σε απόσβεση λαμβάνοντας υπ’ όψιν το premium της τιμής του LSFO έναντι του HSFO και β) εφόσον η ζήτηση για αποθειωμένα καύσιμα αυξηθεί θα υπάρχει στην αγορά επαρκής προσφορά HSFO;
Με αφορμή τα παραπάνω, o οίκος Drewry αναφέρει ότι παρά την μετατόπιση της ζήτησης από HSFO σε LSFO, μετά την εφαρμογή του κανονισμού, τα λιμάνια θα διαθέτουν επαρκές HSFO για τα πλοία εξοπλισμένα με scrubbers.
Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για HSFO θα μειωθεί το 2020 στα 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τα 3,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019, ενώ έως το 2022 θα υποχωρήσει στα 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ιδιαίτερα μετά την βελτίωση στην προσφορά VLSFO, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ. Ωστόσο, μεταξύ 2022-2024 η ζήτηση για HSFO αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, στα 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα με τα πλοία με scrubbers να παρέχουν στήριξη.
Σύμφωνα με τη Drewry, σχεδόν το 11% του παγκόσμιου στόλου έχει εξοπλιστεί ή αναμένεται να εξοπλιστεί με τα εν λόγω συστήματα, ενώ την ίδια στιγμή το 1/3 του orderbook έχει επιλέξει την ίδια οδό. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλης χωρητικότητας πλοία η ζήτηση για scrubbers είναι υψηλή, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι προμηθευτές καυσίμων στα λιμάνια που φιλοξενούν τα πλοία αυτά θα συνεχίσουν να παρέχουν HSFO.
Σε ό,τι αφορά το spread της τιμής μεταξύ HSFO και LSFO, η αναμενόμενη «σφιχτή» προσφορά αποθειωμένων καυσίμων καταδεικνύει ότι το premium θα είναι αρκετά υψηλό, ώστε να ανακτήσει το κόστος της επένδυσης σε scrubbers τα δύο πρώτα χρόνια της εφαρμογής του κανονισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η Drewry αναμένει ότι το 2020 το premium του LSFO έναντι του HSFO θα κινηθεί στα $240/τόνο και σταδιακά θα υποχωρήσει στα $80/τόνο το 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές ένα non-eco VLCC με scrubber θα κερδίζει $12.500/ημέρα παραπάνω από ένα αντίστοιχο πλοίο χωρίς scrubber. Τέλος, καθώς το spread συνεχίζει να μειώνεται, μετά το 2023 η επιλογή των scrubbers θα φαντάζει περισσότερο επικερδής.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Βουτιά καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, μία ημέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή σειράς νέων δασμών, με τους επενδυτές…
Η Ελλάδα θα εξάγει σπάνια μέταλλα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και αντιμόνιο, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος…
Στη νέα γενιά και στο μέλλον του κλάδου εστιάστηκε το Greener Shipping Summit με θέμα «Νέες τεχνολογίες και εκπαίδευση», το οποίο έλαβε χώρα στο…
Τα βλέμματα της ναυτιλίας κεντρίζει η περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας που παρείχε «κενή» (από πλευράς κάλυψης) ασφάλεια σε πλοία του σκοτεινού στόλου. Ειδικότερα, δημοσίευμα του…
Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από…
Παρότι επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ζήτησης στις αερομεταφορές, τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το 2025 προκαλούν μετριασμένη αισιοδοξία. Ειδικότερα, τα επίπεδα…
Την ετήσια λίστα του με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε πρόσφατα το Forbes. Η πρώτη δεκάδα, ως είθισται, μονοπωλείται αρκετά από τον κλάδο τεχνολογίας,…
Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνά η Ρωσία στο μέτωπο των εξαγωγών πετρελαίου, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ