
Οι χώρες της ΝΑ Ασίας αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά, με την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη να είναι υπαίτιες για το 50% της ρίψης πλαστικών στην θάλασσα παγκοσμίως.
Οι ασιατικές χώρες έχουν μεγάλο μερίδιο στην θαλάσσια ρύπανση και αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι το 90% της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά προέρχεται από δέκα ποταμούς, εκ των οποίων οι οκτώ βρίσκονται στην Ασία.
Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 8 εκατ. τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στους ωκεανούς. Εάν αυτό συνεχιστεί τότε υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το συνολικό βάρος των πλαστικών στους ωκεανούς θα είναι μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος των ψαριών!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών έχουν προχωρήσει σε πολιτικές προκειμένου να αλλάξει άρδην αυτή η δραματική κατάσταση. Η Κίνα, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό πλαστικών αποβλήτων έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό ανακύκλωσης απορριμμάτων σε 46 πόλεις της.
Η Ινδία επιθυμεί να καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2022. Άλλα ασιατικά κράτη όπως το Μπαγκλαντές έχουν απαγορέψει την χρήση πλαστικών σακουλών, εάν και δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο στην χώρα σε πλήρες βαθμό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του World Economic Forum, ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι η επιβολή φόρων αλλά και ορίων στην παραγωγή πλαστικών, ενώ θετικά αποτελέσματα θα επέφερε η χορήγηση «κινήτρων» από τις κυβερνήσεις στους παραγωγούς πλαστικών προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις όπως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά.
Γενικά οι κυβερνήσεις των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να αφυπνήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και όχι μόνο.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ