Του Δρος Νίκου Μαζαράκη
Με αφορμή το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ζορμπά” θα προσπαθήσουμε μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις να δώσουμε μία λεπτομερέστερη εικόνα για αυτό το φαινόμενο.
1) Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας
Ο Μεσογειακός Κυκλώνας είναι ένα χαμηλό το οποίο σχηματίζεται πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, συνήθως το Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά των τροπικών κυκλώνων, δηλαδή των χαμηλών που δημιουργούνται σε γεωγραφικά πλάτη 3-8 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού. Έτσι ένας μεσογειακός κυκλώνας έχει στο κέντρο το χαρακτηριστικό μάτι, δηλαδή μία μικρής διαμέτρου περιοχή με ανέφελο ή ελαφρώς συννεφιασμένο ουρανό και ασθενείς έως μέτριους ανέμους. Επίσης ο Μεσογειακός Κυκλώνας δεν συνοδεύεται από μέτωπα αλλά είναι μία κυκλική διαταραχή που στροβιλίζεται γύρω από το μάτι.
2) Ο Μεσογειακός κυκλώνας είναι ισχυρός όσο ένας τροπικός κυκλώνας;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ένας τροπικός κυκλώνας (τυφώνας όπως αποκαλείται στην Ανατολική Ασία ή Hurricane όπως αποκαλείται στην Αμερική) είναι πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου (για παράδειγμα η Κατρίνα το 2005 έφτασε σε διάμετρο τα 600 km). Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ένταση άνω των 64 κόμβων (12 μποφόρ) και τα ύψη βροχόπτωσης μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 800 χιλιοστά σε ένα 24ωρο (ποσότητα που ισοδυναμεί με τη βροχή που πέφτει στην Αττική σε 1,5 χρόνο). Ωστόσο ο Μεσογειακός Κυκλώνας είναι ένα αρκετά επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς οι άνεμοι γύρω από το μάτι μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους 60 κόμβους.
3) Πόσο συχνά δημιουργούνται οι Μεσογειακοί Κυκλώνες;
Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1-2 κάθε χρόνο. Συνήθως κινούνται πάνω από τη μεσόγειο θάλασσα αλλά κάποιες φορές, όπως συμβαίνει και με το “Ζορμπά” περνούν πάνω από την ξηρά όπου και εξασθενούν.
4) Σχετίζεται η εμφάνισή τους με την κλιματική αλλαγή;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Η αύξηση όμως της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει σίγουρα επίπτωση στη συχνότητα εμφάνισης. Πιο ζεστά νερά σημαίνει ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δημιουργία τους αλλά και πιο έντονα φαινόμενα.
5) Γιατί η τροχιά τους είναι δύσκολο να προβλεφθεί;
Οι Μεσογειακοί Κυκλώνες είναι μικρής κλίμακας φαινόμενα, συγκρινόμενα με τους κλασικούς κυκλώνες (χαμηλά) τα οποία συνοδεύονται από μέτωπα και καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Έτσι τα μετεωρολογικά μοντέλα αποτυγχάνουν πολλές φορές να προβλέψουν την τροχιά τους με ακρίβεια.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η 32η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων AMVER, που διοργανώνεται παραδοσιακά από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην…
Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάζουν τους παραγωγούς να αναθεωρήσουν προς τα κάτω…
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει να μετατρέψει 22 δημόσια γυμνάσια και λύκεια σε Δημόσια Ωνάσεια σχολεία (11 Γυμνάσια…
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να προχωρά με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως, με το 2024 να χαρακτηρίζεται δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων, καθώς φέτος…
Το ρωσικό φορτηγό πλοίο «Ursa Major» βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μεταξύ της Ισπανίας και της Αλγερίας με δύο μέλη του πληρώματός του…
Tα 21 δισ. ευρώ προσέγγισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι…
Διαταραχών συνέχεια στις τακτικές γραμμές αναμένουν κορυφαίοι φορτωτές, απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων. Στο report της Ocean Freight Market Outlook December 2024, η DHL Global…
Εν μέσω πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, που αναμένεται να συνοδεύσουν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο ενεργειακός τομέας της Κίνας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ