Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ιχνηλατώντας τα δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Ιχνηλατώντας τα δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Το προσεχές Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την επέτειο των δέκα χρόνων από την «πτώση» της Lehman Brothers και την απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής για το τι μέλει γενέσθαι στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είχαν ήδη δοθεί ένα χρόνο νωρίτερα (2007) με τον λεγόμενο «τραπεζικό πανικό» (όταν ένας μεγάλος αριθμός τραπεζικών πελατών αποσύρουν τις καταθέσεις τους) της βρετανικής Northern Rock.

Παρόλα αυτά η Lehman Brothers υπήρξε η πρώτη τράπεζα που υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κύμα κλονισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι πρώτες κινήσεις των αμερικανικών Αρχών, μετά από μια περίοδο διστακτικότητας, ήταν η μείωση των επιτοκίων σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα στα τέλη του 2008, η εφαρμογή ενός προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το λεγόμενο QE. Από την πλευρά τους και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προέβησαν στην εφαρμογή παρόμοιων μέτρων προκειμένου να προστατεύσουν το τραπεζικό τους σύστημα.

Το 2009 ωστόσο έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τουλάχιστον στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς από τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκινά το μακροβιότερο bull market στην σύγχρονη ιστορία. Αδιαμφισβήτητα στη διάρκεια των δέκα αυτών χρόνων η οικονομική ανάπτυξη είναι αργή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα απασχόλησης σε πολλές χώρες έχουν ανακάμψει αισθητά.

Και ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τελειώσει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκονται ακόμα σε μια διαδικασία αγοράς ομολόγων. Μπορεί εντέλει να ειπωθεί ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βγήκε σχεδόν αλώβητο και πιο ανθεκτικό απέναντι σε μελλοντικές «αναταραχές».

Στο σήμερα, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας (03-09/09) αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, μαρτυρούν την μεγαλύτερη κατά μέσο όρο αύξηση των μισθών από το 2009 με τον κατασκευαστικό δείκτη ISM να ανέρχεται επίσης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα δείχνει ανεπηρέαστη από τις εμπορικές διενέξεις με τις ΗΠΑ καθώς το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ έσπασε κάθε ρεκόρ. Παράλληλα οι αγορές αναμένουν με αγωνία τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον μετά τον τερματισμό των διαβουλεύσεων για την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων αξίας $200 δις.

ΠΗΓΗ: QUILTER CHEVIOT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Τα πλοία διπλού καυσίμου, ολοένα δημοφιλέστερη επιλογή;

Σταθερά βήματα προς ένα πιο πράσινο αύριο συνεχίζει να πραγματοποιεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς ολοένα και περισσότερα πλοία είναι εξοπλισμένα με μηχανές διπλού…

Η «χρυσή εποχή» του LNG ξεκινά;

Σε νέα εποχή αναμένεται να εισέλθει η παγκόσμια αγορά LNG ελέω ολοκλήρωσης τόσο ναυπηγήσεων πλοίων όσο και έργων υποδομών. Ειδικότερα, βάσει σχετικής ανάρτησης της…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024