
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και οι ενώσεις και οι οργανισμοί που την εκπροσωπούν σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και εγκαίρως αναφορικά με τις προκλήσεις της εφαρμογής του sulphur cap.
Τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον Λονδίνο συνάντηση των κρατών μελών του IMO σχετικά με την διεθνή νομοθεσία για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Στην ανακοίνωσή του ο ICS αναφέρει ότι οι παραπάνω φορείς έχουν υποβάλει προτάσεις και ερωτήματα με στόχο την ομαλή εφαρμογή από μέρους της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας των αυστηρών περιβαλλοντικών απαιτήσεων.
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
· μια τυποποιημένη μορφή ενός σχεδίου για την εφαρμογή του sulphur cap από τα πλοία, καθώς και ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των πλοίων με τη διεθνή νομοθεσία,
· ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με τα καύσιμα που θα είναι συμβατά με το sulphur cap,
· ένα προσχέδιο για την αναφορά μη διαθεσιμότητας καυσίμων,
· προτάσεις για τροποποιήσεις του παραρτήματος Annex VI της Marpol προκειμένου να προβλέπονται σημεία δειγματοληψίας για καύσιμα,
· ζητήματα επαλήθευσης και μηχανισμοί ελέγχου.
Στην ανακοίνωσή του ο ICS δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεσμεύεται πλήρως προς την επιτυχή εφαρμογή της διεθνής νομοθεσίας για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και καλωσορίζει τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίησή της.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αναγνωρίζει ωστόσο ότι η συμμόρφωση σε παγκόσμια κλίμακα του sulphur cap είναι αρκετά περίπλοκη καθώς υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την ύπαρξη και επάρκεια των κατάλληλων ναυτιλιακών καυσίμων με τα οποία θα εφοδιαστούν τα πλοία.
Επίσης πρόκληση σημαντική αποτελεί το γεγονός ότι αναμένεται άμεση εφαρμογή της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας, χωρίς να προβλέπεται κάποια μεταβατική περίοδος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η πράσινη αμμωνία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως εκ τούτου η χρήση της είτε ως καυσίμου είτε ως πρώτης ύλης σε βιομηχανικούς…
Απέναντι στη δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να…
Η τεχνολογία αιολικής πρόωσης (WAPS) της OceanWings φέρνει, με τη σειρά της, τον άνεμο στο προσκήνιο της ναυτιλιακής καινοτομίας. Βασισμένο σε κατακόρυφα, περιστρεφόμενα και…
Μια προηγμένη τεχνολογική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της ναυτιλιακής κοινότητας προσφέρει ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από τη CMA CGM σε συνεργασία με την…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 28 Μαρτίου ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης,…
Στην ανάληψη μιας επαναστατικής πρωτοβουλίας με φόντο τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών και την αποανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας προχωρά η Διώρυγα του Παναμά. Συγκεκριμένα,…
Το Καράκας ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην ανάκληση αδειών που είχε παραχωρήσει «σε διεθνικές εταιρείες πετρελαίου και…
Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από χολέρα στην Ανγκόλα από την αρχή του έτους, ανακοίνωσε το Σάββατο 29 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ