Βιετνάμ: Η Ευρώπη, κύριος προορισμός για τις εξαγωγές καφέ

Βιετνάμ: Η Ευρώπη, κύριος προορισμός για τις εξαγωγές καφέ

149
Βιετνάμ: Η Ευρώπη, κύριος προορισμός για τις εξαγωγές καφέ

Γεγονός αποτελεί πλέον η πρώτη εξαγωγή καφέ του Βιετνάμ προς την Ευρώπη, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Βιετνάμ (EVFTA).

Σύμφωνα με την EVFTA, η Ευρώπη έχει άρει όλους τους δασμούς σε εισαγωγές καφέ από το Βιετνάμ. Το γεγονός αυτό, αδιαμφισβήτητα, δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο Βιετνάμ.

O υφυπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Βιετνάμ, Le Quoc Doanh, δήλωσε ότι η αξία των εξαγωγών καφέ του Βιετνάμ προς την Ευρώπη έχει καταγράψει αύξηση κατά 34,7% σε σχέση με τον Αύγουστο και ανήλθε στα $76 εκατ. Σημειώνεται ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Με τις εξαγωγές καφέ να συνεισφέρουν στο 3% του ΑΕΠ του Βιετνάμ, ο κ. Doanh τόνισε πως το Βιετνάμ είναι σε θέση να καλύψει την ευρωπαϊκή ζήτηση καφέ, ενώ στόχος της χώρας είναι η καθιέρωσή της ως σημείου αναφοράς για την προμήθεια ποικιλίας Robusta.

Το Βιετνάμ βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εξαγωγές Robusta, με την Ευρώπη να εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες καφέ από την ασιατική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, το 40% του όγκου των συνολικών εξαγωγών καφέ του Βιετνάμ προορίζεται για ευρωπαϊκά κράτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.