
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και των πετροχημικών.
Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία αποτελούν τρεις αγορές στις οποίες ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του κόσμου θέλει να ενισχύσει την παρουσία του και να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές του και προς την επίτευξη αυτού του σκοπού αναζητά νέες συνεργασίες. Η Κίνα αποτελεί μία ισχυρή οικονομία με μεγάλη ανάπτυξη, ενώ η Ινδία και η Μαλαισία δύο ταχέως αναπτυσσόμενες και πολλά υποσχόμενες χώρες, στις οποίες θέλει να προσχωρήσει ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Saudi Aramco δήλωσε ότι στόχος αποτελεί να αυξηθεί η ικανότητα διύλισης πετρελαίου της εταιρείας από 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα σε 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς και να έχει διπλασιαστεί η παραγωγή των πετροχημικών της έως το 2030.
Η Saudi Aramco έχει ήδη προχωρήσει σε δημιουργία κοινοπραξιών με τρία ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου στη δυτική ακτή της Ινδίας, αξίας $44 δις, το οποίο εκτιμάται ότι θα παράγει 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα, ενώ στο ευρύτερο συγκρότημα θα υπάρχουν και πετροχημικές εγκαταστάσεις.
Την ίδια ώρα ο πετρελαϊκός κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο με την Abu Dhabi National Oil Company, ενώ έχει συνάψει συμφωνία επίσης με την μαλαισιανή Petronas για την κατασκευή του συγκροτήματος «Refinery and Petrochemical Integrated Development (RAPID)», στην περιοχή Pengerang στην πολιτεία Τζοχόρ, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Μαλαισίας.
Ωστόσο, πέρα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της Saudi Aramco εκτός χώρας, η εταιρεία ενισχύει την θέση της και εντός συνόρων.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Saudi Aramco είχε υπογράψει συμφωνία με την Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον χώρο των πετροχημικών. Η συμφωνία αφορούσε την κατασκευή ενός βιομηχανικού συγκροτήματος στη Σαουδική Αραβία, το οποίο θα μετατρέπει το αργό πετρέλαιο απευθείας σε χημικές ουσίες, παρακάμπτοντας το στάδιο της διύλισης. Το εργοστάσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει τις λειτουργίες του το 2025.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο κολοσσός CMA CGM συνεχίζει την επέκταση του στόλου του, παραλαμβάνοντας το containership «CMA CGM TIGA». Το συγκεκριμένο πλοίο αποτελεί τον επίλογο μιας παραγγελίας…
Αναντίρρητα, η ναυτιλιακή βιομηχανία βιώνει μια περίοδο έντονων προκλήσεων. Τα όρια που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποανθρακοποίηση επιτάσσουν την ανάγκη στροφής…
Νέα σημαντική συμφωνία υπέγραψαν πρόσφατα τα ναυπηγεία Fincantieri, καθώς εξασφάλισαν παραγγελία για τη ναυπήγηση δύο ακόμα κρουαζιερόπλοιων. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός και η…
Θετικές παραμένουν οι τελευταίες εξελίξεις στη ναυλαγορά των LPG carriers, με τα Very Large Gas Carriers να παραμένουν στο επίκεντρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη…
Αποστολή ΝΧ στις ΗΠΑ Εμφανώς «μουδιασμένη» από τις πολιτικές Τραμπ, που συμπαρασύρουν στο διάβα τους και τη ναυτιλία, η ναυτιλιακή κοινότητα συναντήθηκε στη μεγαλύτερη…
Στο τεύχος της 15ης Αυγούστου 1961, τα Ναυτικά Χρονικά παρουσίασαν στο αναγνωστικό τους κοινό το δανικό επιβατηγό πλοίο «Bornholm», με αφορμή την πρόσφατη ολοκλήρωση…
Οι νέες τεχνολογίες, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των ναυτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο του 18ου Greener Shipping Summit. Το συνέδριο διοργανώθηκε…
Σε νέα στρατηγική κίνηση προχώρησε πρόσφατα η NYK, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς ενέργειας, ιδιαίτερα στην αγορά των…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ