Στη σύνοδο των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στην Βιέννη την περασμένη Τετάρτη ελήφθη η απόφαση -μετά από σχεδόν δύο χρόνια σχετικών συζητήσεων- της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κάτι που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε σημαντική άνοδο. Το Brent βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015, στα $54,27 ανά βαρέλι, ενώ και το αργό κινήθηκε πάνω από το όριο των 50 δολαρίων και συγκεκριμένα στα $51,6. Εχθές, βέβαια, οι τιμές του πετρελαίου μετά το ράλι των προηγουμένων ημερών καταγράφουν υποχώρηση, με το Βrent να υποχωρεί στα $53,23 και το αργό στα $50,64.
Οι πιέσεις που δέχονται οι τιμές οφείλεται στη στάση αναμονής των επενδυτών για το κατά πόσο τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και για το κατά πόσο η συμφωνία θα τύχει της στήριξης και των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού. Το κύριο ερώτημα είναι το κατά πόσο η Μόσχα θα υλοποιήσει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής της σε πετρέλαιο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως με στόχο την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς. Βέβαια, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως αυτήν την φορά η Ρωσία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό, ωστόσο, μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον. Επίσης, και οι εκπεφρασμένες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν ενισχύουν την αμφιβολία για το κατά πόσο η συμφωνία θα υλοποιηθεί εν τέλει.
Πάντως, εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η παγκόσμια ισορροπία προσφοράς-ζήτησης έχει μεγάλες πιθανότητες να γυρίσει από πλεόνασμα σε έλλειμμα, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου -κατά την Goldman Sachs- σε επίπεδα άνω των $60 ανά βαρέλι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Από την άλλη, καταγράφονται και οι πρώτες ισχυρές αντιδράσεις από την απόφαση για μείωση της παραγωγής με την Ινδονησία να ανακοινώνει την αναστολή -για μία ακόμα φορά, μετά το 2009- της συμμετοχής της στον ΟΠΕΚ, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της για την απόφαση του Οργανισμού και τονίζοντας ότι αυτή αντιβαίνει στα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι αρκετοί αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η απόφαση του OPEK έχει έναν σίγουρο κερδισμένο, και αυτός δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ, στις οποίες προβλέπεται ότι θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση αν όχι και απογείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/CHRISTIAN BRUNA & EPA/WU HONG
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ εισέρχεται δυναμικά ο νοτιοκορεατικός κολοσσός Hanwha Ocean, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά αμερικανικού ναυπηγείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο…
Ανακατατάξεις (και) στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να επιφέρει προσεχώς η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς η επιστροφή του στον Λευκό…
H επίμονη νωχελικότητα της ναυλαγοράς των LNG carriers είναι εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος ναύλωσης…
Στο τεύχος της 15ης Μαΐου 1980, τα Ναυτικά Χρονικά, στη στήλη των Τεχνικών Θεμάτων, κατέγραψαν την είδηση της ολοκλήρωσης της μετασκευής του υπερωκεανίου «France»…
O καπτ. Δημήτρης Ματθαίου επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Green Award Foundation για την επόμενη τριετία. Η επανεκλογή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του…
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελωνειακούς δασμούς, αν δεν μειώσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμά της με…
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024, να επιταχυνθεί στο…
O Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της Holcim, υπέγραψε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου σύμβαση μελέτης Βασικού Σχεδιασμού (Front End Engineering & Design – FEED) με την…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ