Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Arkady Dvorkovich, η Ρωσία ενδιαφέρεται για κοινοπραξίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ελλάδα. “Ενδιαφερόμαστε να να οργανώσουμε κοινοπραξίες, να επεκτείνουμε επενδύσεις και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία”, υπογράμμισε ο κ. Dvorkovich.
“Αν πρόκειται να μιλήσουμε για μεγάλα σχέδια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον ενεργειακό τομέα” σημείωσε τονίζοντας ότι “η Ελλάδα θέλει να είναι ένας δυνατός εταίρος για την Ευρώπη και ειδικότερα σε ότι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η αποκατάσταση της συνεργασίας μας με τους Τούρκους εταίρους, μας επιτρέπει να αναπτύξουμε το νότιο τμήμα του Τουρκικού Stream όπου μια γραμμή μπορεί να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες” κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Ειδικότερα η Ρωσία παρουσίασε σχέδια ώστε να κατασκευάσει τον αγωγό Turkish Stream αντί του South Stream τον Δεκέμβρη του 2014. Το θαλάσσιο τμήμα του Turkish Stream θα αποτελείται από 4 γραμμές, καθεμία χωρητικότητας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων. Ο αγωγός θα ακολουθεί σε 600 χλμ. την όδευση του South Stream ενώ 250 χιλ. θα αφορούν τη νέα όδευση στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Το συνολικό κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα 11,4 δις ευρώ και το κόστος της πρώτης γραμμής υπολογίζεται στα 4,3 δις ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμησεις το παρεχόμενο αέριο μέσω της πρώτης γραμμής θα μπορεί να καλύπτει τις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες της τουρκικής αγοράς.
Την 1η Δεκέμβρη του 2014, η Gazprom και η τουρκική Botas υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας ως προς την κατασκευή του Turkish Stream με χωρητικότητα. Το 2015, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, Alexander Novak, δήλωσε ότι στο πρώτο στάδιο κατασκευής θα υλοποιηθούν οι δύο γραμμές του αγωγού, με την πρώτη να είναι έτοιμη προς τα τέλη του 2019.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Τα ποσοστά συγκέντρωσης στον κλάδο ενέργειας αυξάνονται, με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ConocoPhillips να ολοκληρώνει την απόκτηση της, επίσης εισηγμένης στο…
Το «Energy Stockholm», το μεγαλύτερο πλοίο ανεφοδιασμού LNG για εσωτερικές πλωτές οδούς στην Ευρώπη, αποτελεί ένα τεχνολογικό επίτευγμα που θέτει νέα πρότυπα στην ενεργειακή…
Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να υποστεί βαρύ πλήγμα σε περίπτωση που νέα περιοριστικά μέτρα κάνουν την εμφάνισή τους στο εμπόριο, μετά και την…
Τα πρόσφατα δεδομένα για τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας προκαλούν θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον της παγκόσμιας ζήτησης, μετά από μήνες νωχελικότητας από τη…
Προκλήσεις φέρεται να αντιμετωπίζει η παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωθώντας το International Grains Council (IGC) να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του…
Η προηγμένη τεχνολογία Norsepower Rotor Sails (NPRS) έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη ναυτιλία, ενσωματώνοντας την αιολική πρόωση σε πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αερίου…
Τη στήριξή της στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας επιβεβαιώνει εκ νέου η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, βάσει σχετικής ανακοίνωσης, τα υπουργεία Οικονομικών και…
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, βαδίζει να κλείσει τη χρονιά με άνοδο, συμπληρώνοντας τέσσερα συνεχή έτη, με τον Γενικό Δείκτη συνολικά να…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ