Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Email
LinkedIn
Facebook
X

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα, Τρίτη, ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της «γραμμής με τις 9 παύλες» (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.
«Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν» την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.
«Οι ειδικοί μας μελετούν αυτήν την επιδίκαση με τη φροντίδα και την επιμέλεια που αξίζει σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα διαιτησίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός.
Με τη σειρά της η Κίνα ανακοίνωσε ότι ούτε αποδέχεται, ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα.
«Η απόφαση είναι άκυρη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και συνέχισε τονίζοντας ότι «η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.
Την απόφαση σχολίασε και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν. Η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες».

ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: STR

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Πλοία και διαχειρίστριες εταιρείες στο στόχαστρο κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου

H βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την επιβολή κυρώσεων σε πέντε πλοία και δύο συνδεδεμένες εταιρείες που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ…

30 χρόνια φυλακή σε δύο ναυτικούς: Η αντίδραση της ITF περί στοχοποίησης

Δύο ναυτικοί καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκιση, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκαν ναρκωτικά σε πλοίο που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι Ereğli της Μαύρης Θάλασσας…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }