Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρεία Vesselsvalue ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος συνεχίζει να κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την αξία του να ανέρχεται στις αρχές του 2016 στα 95.287 δισεκατομμύρια δολάρια (έναντι 105.605 δις το 2015), όταν ο δεύτερος σε αξία στόλος, ο ιαπωνικός, έχει αξία 80.816 δις δολάρια (έναντι 89.745 δις το 2015) και της Κίνας 67.493 δις δολάρια (70.771 δις το 2015).
Τη λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους σε αξία στόλους συμπληρώνουν οι εξής χώρες: Γερμανία (αξία στόλου 43.639 δις δολάρια), Σιγκαπούρη (36.940 δις δολάρια), ΗΠΑ (32.145 δις), Νορβηγία (28.325 δις), Νότια Κορέα (23.431 δις), Δανία (22.965 δις) και Ηνωμένο Βασίλειο (18.574 δις).
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εμπορικοί στόλοι εμφανίζουν μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, με τα ποσοστά μείωσης να κυμαίνονται από -4% (στόλος της Σιγκαπούρης) έως και -19% (στόλος του Ηνωμένου Βασιλείου).
Πέραν της αξίας του στόλου, ο τελευταίος συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση και σε ό,τι αφορά την χωρητικότητα καθώς αριθμεί σχεδόν 5.000 πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt και σχεδόν το 50% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σχολιάζοντας ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A. τα στοιχεία της VesselsValue μας σημειώνει:
Ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι ο τρόπος αποτίμησης των αξιών των πλοίων (η VesselsValue συνήθως υπερτιμά τις αξίες). Δεύτερον είναι η εξέταση του από πού προήρθε αυτή η αύξηση, δηλαδή από ποιον κλάδο (Dry, Wet, Containers κλπ..), τρίτον, μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες αν και αγόρασαν και παρήγγειλαν πλοία σε αρκετά μεγάλο βαθμό, συγκριτικά με τους Δανούς μπορεί να ήταν πιο συντηρητικοί λόγω των αρνητικών εξελίξεων αλλά και των προσδοκιών τους ότι οι τιμές θα έχουν πτωτική πορεία και όπως πραγματικά έγινε. Η πτώση των τιμών των πλοίων ουσιαστικά αύξησε το Risk Exposure σε όσους επένδυσαν πολλά κεφάλαια το 2015. Άρα όλα είναι θέμα ανάγνωσης και εν κατακλείδι η Ελλάδα συνεχίζει και παραμένει η 1η χώρα παγκοσμίως, μακράν δε από την Δανία.
Ακολούθως παραθέτουμε ορισμένα επιπλέον στοιχεία:
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Lloyd’s List Intelligence, η ελληνική πλοιοκτησία ελέγχει 5.226 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 334,649 εκατομμύρια dwt. Το ελληνικό τονάζ είναι κατά 58 εκατομμύρια dwt μεγαλύτερο από αυτό της δεύτερης Ιαπωνίας και διπλάσιο σχεδόν από τα 178 εκατ. dwt της τρίτης Κίνας. Επίσης, σε πείσμα όλων των δοκιμασιών που πέρασε και εξακολουθεί να περνάει η Ελλάδα, η ελληνόκτητη ποντοπόρος συνεχίζει διαχρονικά να μεγεθύνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, οι Έλληνες πλοιοκτήτες πρωταγωνίστησαν και πάλι στις αγοραπωλησίες πλοίων second hand, όπως και στις παραγγελίες νεότευκτων.
Ειδικότερα, οι Έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν το 2015 πάνω από 8,5 δισ. δολάρια για την αγορά πλοίων second hand ή για τη ναυπήγηση νέων. Στην αγορά μεταχειρισμένων επένδυσαν 5,1 δισ. δολάρια για την απόκτηση 287 πλοίων μεταφορικής ικανότητας 22,56 εκατ. dwt. Το 2014 είχαν αποκτήσει 349 πλοία αξίας 8,99 δισ. δολαρίων και μεταφορικής ικανότητας 32,67 εκατ. dwt.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ένα ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα πρόσφατα στη Διώρυγα του Σουέζ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση της Αρχής της διώρυγας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την περασμένη…
Η νωχελικότητα στη ναυλαγορά των LPG carriers παραμένει ανυποχώρητη, με τους ναύλους να μη σημειώνουν σημαντικές μεταβολές την εβδομάδα με πέρας την Τετάρτη 20…
Μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης για τα έργα αναβάθμισης της Μαρίνας Χίου, η εταιρεία ΜΑΡΙΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη 28…
Οι κυβερνήσεις των Ναμίμπια και Ανγκόλας υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου ισχύος 600 megawatt στον ποταμό Κουνένε, ο οποίος αποτελεί…
Στο επίκεντρο μίας ακόμα επιστημονικής μελέτης βρέθηκε το θέμα της προστασίας των φαλαινών από τα πλοία και συγκεκριμένα από την κίνησή τους στα ύδατα.…
«Η Ελλάδα και η Τουρκία, δεν είμαστε μόνο γείτονες. Είμαστε εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης…
H αλλαγή σελίδας της INTERTANKO επιβεβαιώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, όταν το Council επιβεβαίωσε ότι ο Rolf Westfal-Larsen θα διαδεχτεί τον Paolo d’Amico στη θέση…
Για πρώτη φορά, περισσότερα από 80 αντικείμενα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων εκτίθενται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην πληρέστερη μέχρι σήμερα περιοδική έκθεση που παρουσιάζει…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ